2020 yılındaki önemli olaylar ve gelişmeler

Yıl içinde dünyadan ve ülke gündeminden en mühim haberleri detaylarıyla beraber ele aldık. 2020 yılı içinde gerçekleşen gerek sevinçli eden gerekse hüzünlendiren en önemli gelişmeleri takip edebilirsiniz. 2020 yılı mühim olaylar tarihleri ve kısa açıklamalarıyla beraber sıralandı.

Yıl süresince yaşanacak gelişmelerle de aktüel tutulacak olan sayfada olayların büyüme tarihleriyle birlikte kronolojik olarak sıralamasını görebilirsiniz. İşte en mühim yönleriyle 2020 yılı mühim olaylar ve gelişmeler.

İçindekiler

3 Ocak 2020 – İranlı General Kasım Süleymani Bağdat’ta öldürüldü

Irak’ın başkenti Bağdat’ta havaalanına düzenlenen roket saldırısında İran Devrim Muhafızları Ordusu’na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani öldürüldü. Pentagon, Süleymani’nin Amerika Başkanı Donald Trump’ın talimatı ile öldürüldüğünü açıkladı.

8 Ocak 2020 – TürkAkım tabii gaz boru hattı açıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin’in katılımı ile Rus doğalgazını Karadeniz ve Türkiye üstünden Doğu Avrupa ülkelerine taşıyacak olan TürkAkım tabii gaz boru hattı açıldı.

8 Ocak 2020 – Ukrayna uçağı düşürüldü

Tahran’dan Kiev’e giden Ukrayna Hava Yolları’na ait Boeing 737 tipi yolcu uçağı, kalkıştan kısa süre sonra düştü. Uçaktaki 176 kişiden kurtulan olmadı.

Uçak düştükten 3 gün sonra İran Genelkurmay Başkanlığı, Ukrayna uçağını “yanlışlıkla” vurduklarını itiraf etti.

24 Ocak 2020 – Elazığ Depremi

Türkiye zelzele fay hattı haritası.

Merkez üssü Elazığ‘ın Sivrice ilçesi olan ve etraf illeri de etkileyen 6.5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Bu depremde resmi sayılara göre 41 vatandaşımız hayatını kaybetti.

26 Ocak 2020 – Efsane basketbolcu Kobe Bryant hayatını kaybetti

Efsane basketbolcu Kobe Bryant, California’da yaşanmış olan helikopter kazasında hayatını kaybetti. Öte taraftan Bryant’ın 13 yaşındaki kızı Gianna Bryant da kaza da hayatını yitirdi.

Koronavirüs (Kovid-19)

Çin’in Wuhan kentinde tanımlanamayan yeni koronavirüs dünya genelinde paniğe yol açtı. Bulaştığı kişilerde akciğer hastalıklarına niçin olan virüs nedeniyle birden fazla insan hayatını kaybetti. Dünya Sağlık Örgütü ise dünya genelinde daha fazla vakanın görüleceğini kaydetti. 11 Mart’ta öncelikle Türkiye’de tanısı konan vakalardan kısa süre sonra ilk ölüm 16 Mart’ta gerçekleşti, o günden sonra koronavirüs nedeniyle çoğu şahıs hayatını kaybetti.

Koronavirüs nedeniyle Türkiye’de tanınmış adlardan Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu, Siyasetçi Haydar Baş ve İlahiyatçı Ömer Döngeloğlu da hayatını kaybetmiştir.


İlginizi Çekebilir
Ülkelere göre Koronavirüs nedeniyle hayatını yitiren şahıs sayısı



5 Şubat 2020 – Van Bahçesaray’daki çığ felaketi

Van’ın Bahçesaray ilçesinde iki günde iki defa çığ felaketi yaşandı. 5 kişinin öldüğü, 8 kişinin de yaralandığı ilk çığ felaketinde kar altında kalan 2 kişiyi kurtarmak isteyen ekiplerin üstüne de çığ düştü. İkinci felakette dün 33 kişinin hayatını kaybetmiş olduğu açıklanırken, bugün de facia bölgesinden son 3 kişinin cansız vücuduna de ulaşıldı. Her iki faciada hayatını kaybedenlerin sayısı ise 42 oldu.

5 Şubat 2020 – Sabiha Gökçen’de tayyare pistten çıktı

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı‘nda Pegasus Havayollarına ait Boeing 373 tipi yolcu uçağının inişi sırasında pistten çıkmasıyla gerçekleştirilen kazada 3 şahıs hayatını kaybetti.

23 Şubat 2020 – Galatasaray Fenerbahçe’yi 20 sene aradan sonra evinde yendi

20 senedir Fenerbahçe‘yi sahasında yenemeyen Galatasaray, 23 Şubat 2020 Pazar günü yeniden yüz yüze geldi. Bu yüz yüze gelme ile Fenerbahçe‘yi 3-1 mağlup eden Galatasaray, mühim bir başarı elde etti.

27 Şubat 2020 – İdlib’de 36 askerimiz şehit oldu

Suriye‘nin İdlib kentinde diyet kuvvetleri tarafınca Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarına düzenlenen hava saldırısı kararında 36 Mehmetçiğimiz şehit oldu.

Mart 2020 – Çekirge istilası

Doğu Afrika’da son 70 senenin en büyük çöl çekirgesi istilası gerçekleşti. Çekirge istilası, Afrika’da başladıktan sonra yayılım gösterdi ve dünya gündemine girdi. Şu ana kadar 70 bin hektarlık alan, çekirgelerin istilasına uğradı.

22 Mayıs 2020 – Pakistan tayyare kazası

Pakistan Uluslararası Havayolları’na ait Airbus A320 tipi yolcu uçağı Karaçi kentinde bir yerleşim alanına düştü. 91 yolcu, 8 mürettebat bulunan uçakta 97 şahıs hayatını kaybetti.

25 Mayıs 2020 – ABD’de siyahi George Floyd’un polis şiddetiyle öldürülmesi

Minneapolis polis memuru Derek Chauvin‘in George Floyd‘un boynuna diziyle baskı uygulayarak öldürülmesi Amerika Birleşik Devletleri ve dünya gündeminde büyük yankı uyandırdı. Siyahilere yönelik sertlik nedeniyle aşağı yukarı ABD’nin bütün şehirlerinde polise yönelik protestolar yaşandı.

14 Haziran 2020 – Bingöl’de 5.7 büyüklüğünde zelzele meydana geldi

Saat 17.24’te merkez üssü Bingöl’ün Karlıova ilçesi olan 5.7 büyüklüğünde zelzele meydana geldi. Deprem nedeniyle Bingöl’de 17, Erzurum’da 4 şahıs etkilenirken Bingöl’de 1 şahıs hayatını kaybetti. Sonrasında bölgede çoğu artçı zelzele meydana geldi.

16 Haziran 2020 – Trabzonspor Fenerbahçe’yi 23 sene aradan sonra evinde yendi

23 senedir Fenerbahçe‘yi sahasında yenemeyen Trabzonspor, 16 Şubat 2020 tarihinde Ziraat Türkiye Kupası yarı final rövanşında yüz yüze geldi. Bu yüz yüze gelme ile Fenerbahçe’yi 3-1 mağlup eden Trabzonspor, 23 sene sonra mühim bir başarı elde etti.

3 Temmuz 2020 – Sakarya’da havai fişek fabrikasında patlama meydana geldi

Sakarya’nın Hendek ilçesinde bulunan havai fişek fabrikasında patlama meydana geldi. Patlama sonrası gerçekleştirilen yangın güçlükle denetim dibine alınırken valilik tarafınca meydana getirilen açıklamaya göre 7 şahıs hayatını kaybetti, 122 şahıs ise yaralandı. Fabrikada aşağı yukarı 150-200 kişinin çalmış olduğu belirtildi.

9 Temmuz 2020 – Patlayıcıların intikalleri sırasında patlama meydana geldi

Fabrika faciasında patlamayan havai fişekler ile öteki patlayıcıların imha edilmek suretiyle yüklendiği kamyonda patlama oldu. Sakarya Valiliği tarafınca meydana getirilen açıklamada “Patlayıcıların intikalleri sırasında patlama meydana geldi. Patlamada 3 şehidimiz, 6 yaralımız var” dendi.

16 Temmuz 2020 – Van’da bulgu uçağı düştü: 7 şehit

Van’ın Geveş bölgesinde gözden kaybolan insanlı bulgu uçağımız Artos Dağı’na çarpması kararı 7 Emniyet mensubu şehit oldu.

Aynı gün Siirt Pervari’de teröristlerle çıkan çatışma kararında 2 Özel Harekat polisimiz şehit oldu. Böylelikle aynı gecede 9 şehit verdik…

24 Temmuz 2020 – Ayasofya 86 sene aradan sonra ibadete açıldı

Ayasofya | Fotoğraf:winkatturkey.com

Bakanlar Kurulu kararıyla 1934 senesinde müzeye dönüştürülen Ayasofya, Danıştay’ın mevzubahis kararı iptal etmesinin sonrasında 24 Temmuz Cuma günü Müslümanlar için ibadete açıldı. Karar sonrası Ayasofya’da ilk namaz 24 Temmuz 2020, Cuma namazıyla beraber kılındı. Ayasofya Camii’de kılınan Cuma namazına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak suretiyle çoğu mühim isim katıldı. Kovid-19 önlemleri kapsamında toplumsal mesafe kuralına riayet edilerek cami içinde ve cami haricinde binlerce şahıs Ayasofya’da ilk cuma namazı için saf tuttu.

27 Temmuz 2020 – Mersin’de askerleri taşıyan otobüs devrildi

Mersin’in Mut ilçesinde askerleri taşıyan otobüs devrildi. Valilikten meydana getirilen açıklamada, ilk belirlemelere göre sürücünün hayatını kaybettiği, 5 askerimizin şehit olduğu belirtildi. Kazada ilaveten 10 kişinin de yaralandığı belirtildi.

4 Ağustos 2020 – Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta patlama

Lübnan’ın başkenti Beyrut’taki Beyrut Limanı’nda patlama meydana geldi. Yapılan açıklamada, patlamanın seneler ilkin el konulmuş olan ve limanda depolanan 2.750 ton amonyum nitrata bağlı bulunduğunu belirtmiştir. Patlamada 135’ten fazla kişinin hayatını kaybettiğini açıklanırken yaralı sayısının ise 5 binden fazla olduğu tahmin ediliyor.

21 Ağustos 2020 – Karadeniz’de doğalgaz bulundu

Karadeniz’de sondaj faaliyetleri yürüten Fatih Sondaj Gemisi doğalgaz rezervi buldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 21 Ağustos Cuma günü yapmış olduğu müjde açıklamasıyla tabii gazın 320 milyar metreküp bulunduğunu ve kalitesi yüksek, maliyeti düşük bulunduğunu belirtti. Bulunan tabii gaz 2023 senesinde ekonomiye kazandırılacak.

23 Ağustos 2020 – Giresun’daki sel felaketi

Giresun’u etkisi dibine alan sağanak yağış nedeniyle Dereli, Espiye, Yağlıdere ve Bulancak ilçelerinde cadde ve sokaklar sele teslim oldu. Şehrin çoğu yerinde su baskınlarına ve tahribata yol açtı. İçişleri Süleyman Soylu’nun yapmış olduğu açıklamada ilk belirlemelere göre 5’i Jandarma olmak suretiyle 12 yitik şahıs olduğu bilgisi paylaşıldı.

27 Eylül 2020 – Ermenistan Azerbaycan’a tecavüz düzenledi

27 Eylül Pazar günü Ermenistan, Azerbaycan mevzilerini ve sivil yerleşim yerlerine tecavüz düzenledi. Saldırıda sivillerin de aralarında bulunmuş olduğu çoğu şahıs hayatını kaybetti. Dağlık Karabağ’da Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri ve Ermenistan Silahlı Kuvvetleri içinde süren çatışma sonrası her iki ülke de savaş durumu duyuru etti.

27 Ekim 2020 – Gram altın fiyatı 500 TL’yi gördü

Uzun süredir artışını sürdüren gram altın fiyatı 500 TL’yi geçti. 27 Ekim gram altın fiyatı: 502,92 TL

30 Ekim 2020 – İzmir’de 6.6 şiddetinde zelzele meydana geldi

İzmir’de 6.6 şiddetinde zelzele meydana geldi. Deprem etraf illerde ve İstanbul’da da hissedildi. İzmir Seferihisar ve Bayraklı‘da çoğu bina yıkıldı, gerçekleştirilen depremde 117 şahıs hayatını kaybetti, yüzlerce şahıs ise yaralı olarak kurtuldu.

6 Kasım 2020 – ABD’nin 46. Başkanı Joe Biden oldu

Amerika Birleşik Devletleri’nde meydana getirilen seçimde mevcut başkan Donald Trump tarzı kaybetti, yerine seçilen isim Joe Biden oldu.

25 Kasım 2020 – Ünlü futbolcu Diego Maradona hayatını kaybetti

Arjantinli futbol efsanesi Diego Armando Maradona, kalp ve akciğer sorunu nedeniyle hayatını kaybetti. Arjantin Devlet Başkanı Maradona’nın ölümü bundan dolayı ülkede 3 gün milli yas duyuru ederken futbol dünyası da yasa boğuldu.

29 Kasım 2020 – Beşiktaş Fenerbahçe’yi 15 sene aradan sonra evinde yendi

15 senedir Fenerbahçe‘yi sahasında yenemeyen Beşiktaş, 29 Kasım Pazar günü yeniden yüz yüze geldi. Bu yüz yüze gelme ile Fenerbahçe‘yi 4-3 mağlup eden Beşiktaş, mühim bir başarı elde etti. Bu sene Şubat ayı içinde Galatasaray’da 20 sene aradan, Haziran ayında ise Trabzonspor 23 sene aradan sonra Fenerbahçe’yi deplasmanda yenmişti.

19 Aralık 2020 – Gaziantep’te hastanede patlama

Gaziantep‘te SANKO Üniversitesi Hastanesi Kovid-19 yoğun bakım ünitesinde yüksek akım oksijen aletinden kaynaklı patlama meydana geldi. Patlamada yoğun bakımdaki 7 şahıs hayatını kaybederken 2 şahıs de değişik hastaneye nakli sırasında hayatını kaybetti. Patlamada toplamda 9 şahıs hayatını kaybetti.

28 Aralık 2020 – 2021 yılı asgari ücret miktarı belli oldu

Milyonlarca asgari ücretli çalışanı ilgilendiren asgari ücret miktarı belli oldu. Buna göre Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk 2021 yılı asgari ücret zammını açıkladı. 2021 yılı asgari ücret net 2.825 TL, brüt 3.577 TL olarak açıklandı. Böylelikle asgari tutara 2021 yılı için %21,56 oranında zam yapıldı.


İlginizi Çekebilir
Geçmişten günümüze senelere göre asgari ücret



2020 senesinde koronavirüs nedeniyle hayatını yitiren şahıs sayısı

T.C. Sağlık bakanlığı verilerine göre 2020 yılı içinde koronavirüs (covid-19) nedeniyle hayatını yitiren şahıs sayısı 20 bin 881’dir. Türkiye’de koronavirüs kaynaklı ilk ölüm 11 Mart 2020 tarihinde gerçekleşmişti. 31 Aralık 2020 tarihine kadar 21 bine yaklaşan vefat sayısı 2021 senesinde da artmaya devam etti. 2021 senesinde Koronavirüs’den ölen şahıs sayısı ve öteki detaylar için: 2020 yılındaki mühim vakalar ve gelişmeler

2020 Türkiye hanım cinayeti sayısı

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu‘nun 2020 yılı tutanağına göre 300 hanım öldürüldü, 171 hanım şüpheli şekilde ölü bulundu. Ayrıca platform, raporunda şu tespitlere yer verdi:

Bu sene 300 kadın cinayeti işlenmiş, 171 hanım şüpheli bir halde ölü bulunmuştur. Öldürülen 300 hanımdan 182’sinin niçin öldürülmüş olduğu belirleme edilemedi, 22’si ekonomik, 96’sı da boşanmak istemek, barışmayı reddetmek, evlenmeyi reddetmek, ilişkiyi reddetmek gibi kendi hayatına dair karar almak isterken öldürüldü. 182 kadının hangi bahaneyle öldürüldüğünün belirleme edilememesi, hanıma yönelik şiddetin ve hanım cinayetlerinin görünmez kılınmasının bir sonucudur. Kadınların kim tarafından, niçin öldürülmüş olduğu belirleme edilmedikçe; adil yargılama yapılmayıp şüpheli, sanık ve katiller caydırıcı cezalar almadıkça, önleyici tedbirler uygulanmadıkça sertlik ebat değiştirerek sürmeye devam ediyor.


İlginizi Çekebilir
Türkiye’nin hanım cinayeti karnesi



2020 senesinde gerçekleşen 6.5 üstü depremler

2020 senesinde gerçekleşen büyük depremler meydana geldiği yer, depremin şiddeti, depremlerin tarihleri ve can kaybı sayılarıyla listelendi.

  • Elazığ: 6.7
    24 Ocak 2020
    41 can kaybı
  • Jamaika: 7.7
    28 Ocak
  • Rusya: 7.0
    13 Şubat
  • Japonya: 6.6
    2 Mayıs
  • Endonezya: 6.8
    6 Mayıs
  • Solomon Adaları: 6.6
    12 Mayıs
  • ABD: 5.5
    15 Mayıs
  • Şili: 6.8
    3 Haziran
  • Japonya: 6.6
    13 Haziran
  • Yeni Zelanda: 7.4
    18 Haziran
  • Meksika: 7.4
    23 Haziran
    10 can kaybı
  • Papua Yeni Gine: 7.0
    7.0
    1 can kaybı
  • ABD: 7.8
    22 Temmuz
  • Filipinler: 6.6
    18 Ağustos
    2 can kaybı
  • Endonezya: 6.8
    18 Ağustos
  • Endonezya: 6.9
    18 Ağustos
  • Endonezya: 6.9
    21 Ağustos
  • Şili: 6.8
    1 Eylül
  • ABD: 7.6
    19 Ekim
  • İzmir: 6.6
    30 Ekim
    116 can kaybı