Avustralya’da sigara doktor reçetesiyle satılacak

Avustralya’da sigara içen insan sayısının yüzde sıfıra kadar inmesi için yeni bir plan devreye sokuluyor. Plan dahilinde ülkede sigara içen tiryakiler, sigara alabilmek için ilkin doktordan reçete almak zorunda olacak.

Ülke genelinde aşağı yukarı yüzde 15 olan sigara tüketimini 2025 yılına kadar yüzde 10 seviyelerine düşürmeyi amaçlayan Avustralya hükümeti harekete geçti. Finansını Queensland Üniversitesi ve Ulusal Sağlık ve Tıbbi Araştırma Konseyinin sağlamış olduğu Araştırma Mükemmelliği Merkezi’nce hazırlanan plan dahilinde sigara içen insan sayısının yüzde sıfıra kadar indirilmesi hedefleniyor.

İçindekiler

Sigarayı Eczaneler Satacak

Araştırma Mükemmelliği Merkezi’nin hazırladığı planın teması ise ‘Tütün Oyununu Sonlandırmayı Başarmak‘ oldu. Plan dahilinde sigara tiryakileri önümüzdeki 5 sene süresince sigara satın almak için ilkin hekime giderek deva yazdırır gibi reçete yazdıracak ve daha sonrada o reçeteyle eczaneye giderek deva alır gibi sigara satın alacak.

Amaç Tedariğin Zorlaştırılması

Plan kapsamında ilk amaçlananın tütün mamullerinin tedariğinin zorlaştırılması bulunduğunu anlatım eden CREATE Direktörü Doç. Dr. Coral Gartner, “Plan dahilinde izlenecek yol haritasında önerilen sigara tedariğinin olası olduğunca azaltılması için izlenecek stratejilerde öncelik tütün perakendecilerinin sayısını düşürmektir. Eczaneler gibi belirlenecek tedarikçilerle tütün mamullerinin satılmasında kısıtlamaya gidilecek.” dedi.

Yeni Doğanlara Sigara Satılmayacak

Planın ilerleyen sürecinde amaçlananlar içinde muayyen bir yıldan sonrasında dünyaya gelenlere sigara satışının yasaklanması, ticari sigara satışlarının kademeli bir halde kaldırılması yer almaktadır. Bu da sigara tiryakilerinin sigarayı hekim reçetesiyle alabileceği anlamını taşımaktadır.

Planla ulaşılmak istenen bir öteki amaçta tütün mamullerinin içinde ne olduğunun ve emisyonlarının bağımlılık yapmayacak ölçüde olması, tütün ürünlerinin lezzetinin düşürülmesi ya da sağlığa en çok zarar veren tütün mamullerinin piyasadan kaldırılacak şekilde düzenlenmesidir.

Finalde Tüm Seçenekler Değerlendirilecek

Söz mevzusu planın finalinde masada bulunan tüm seçenekler değerlendirilerek tütün tüketiminin sona ermesine yönelik lüzumlu adımların atılmasında hesaplamaların yapılacağını söyleyen Gartner, “Tütün final stratejisinin etkili olması durumunda perakendecilerin, hükümetlerin ve sigara tüketenlerin dumansız bir topluma geçişine mühim bir yardımı olacaktır. Final stratejisi bunun yanı sıra sigara tüketiminin yaygınlığının düşmesinin hızlanmasında da etkili olmak durumundadır.” diye konuştu.

Hedef Sigara Tüketimini Sıfıra Yakın Orana Düşürmek

Sigara tüketimiyle etkili bir halde savaşım etmek için alınan tedbirler konusunda Avustralya’nın dünyaya misal olduğuna değinen Gartner, “Avustralya’da sigara tüketim payı yüzde 15 seviyesinin azca altında bulunuyor. Sigara tüketim oranını sıfıra yakın seviyeye düşürmek için iyi tasarlanacak bir final stratejisine ihtiyaç duyuluyor. Tütün ürünlerinde düz paketi mecburi hale getiren ilk ülke Avustralya oldu. Düz paket programını şu anda 17 ülke mecburi hale getirdi.” şeklinde konuştu.


İlginizi Çekebilir
Evin balkonunda sigara içmek yasaklanıyor



Sigara Fiyatlarının En Yüksek Olduğu Ülke Avustralya

Avustralya’da 2,3 milyon insan sigara tüketiyor. Bu da Avustralya nüfusunun neredeyse yüzde 15’ine karşılık ediyor. Ülkede sigara tüketiminin yasak olduğu alanlar ise kapalı mekanlar, kalabalık caddeler, plajlar ve bina girişleridir. Avustralya’da sigara tüketimi her sene yüzde 0,4 oranında azalıyor. Hükümetin hedefi ise bu payı yüzde 1 seviyesine çıkarmak. Ayrıca dünyada sigara fiyatlarının en pahalı olduğu ülke Avustralya.