Bilgisayarım Hangi Oyunları Kaldırır? – 2022

resim64521188
resim64521188

Bilgisayarım hangi oyunları kaldırır sorusunun cevabını asla merak etmiş miydiniz? Günümüzde çoğu bilgisayar kullanıcısı yüksek sistem gereksinimli oyunları oynayıp oynayamayacağını tam anlamıyla kestiremiyor. Biz de bu nedenden dolayı sizler için bir içerik hazırlamaya karar verdik.

Oyun sektörü her geçen gün gelişmeye devam ediyor. Bununla birlikte, oyunların istediği sistem ihtiyaçları de artış gösteriyor. Yeni nesil oyunların yüksek grafik detaylarına haiz olması da bu artışın en büyük sebeplerinden ancak birisi. Böylece oyuncuların aklında da ‘’Bilgisayarım Hangi Oyunları Kaldırır?’’ tarzında bir soru oluşuyor. Peki, oyuncular bu problemin cevabını iyi mi öğrenebilir?

Aklınıza takılan bu problemin yanıtı için aslında çoğu site mevcut. Üstelik ancak siteler ile değil, direkt olarak bilgisayarınızın ayarlarıyla da bir düşünce sahibi olmak mümkün. Bu siteler ve yöntemler neler? Bu problemin cevabını iyi mi öğreniriz gelin hep beraber bakalım.

İçindekiler

Bilgisayarım Hangi Oyunları Kaldırır?

Önceden de değindiğimiz gibi, bilgisayarınızın hangi oyunları kaldıracağını öğrenebileceğiniz çoğu site mevcut. Öte yandan, kimi oyuncular bu problemin cevabını forumlarda bulabiliyor. Ancak bu forumlarda malumat kirliliği olması da gayet muhtemel.

Buna ayrıca direkt olarak oyunun sistem ihtiyaçlarına bakarak da bir çıkarım yapmak mümkün. Fakat her kullanıcı donanım parçaları arasındaki farkı tam anlamıyla ayırt edemiyor. Özellikle birbirine benzer isimli parçalar bu hususta ciddi kafa karışıklıklarına neden olabiliyor. Bu nedenle siteler, bu hususta daha güvenilir bir kaynak olarak bizi karşılıyor. Peki, bu siteler hangileri ve iyi mi kullanılıyor?

İnternette bu mevzu ile ilgili bizi çoğu site karşılasa da bunların da kimisi güvenilir bilgiyi sağlayamıyor. Öte taraftan Can You RUN it, Userbenchmark ve PCGameBenchmark siteleri en net bilgiyi verenlerden. Bu siteler iyi mi kullanıyor bir göz atalım.

Bilgisayarım Hangi Oyunları Kaldırır

Can You RUN it Nasıl Kullanılır?

System Requirements Lab şirketinin hazırladığı Can You RUN it sitesi sistem ihtiyaçları konusu ile ilgili olabildiğince kullanımı kolay bir site. Tabii ki siteyi kullanmak için ilk önce “Can You RUN it” ana sayfasına ulaşmanız gerekiyor. Siteye geldikten sonra yapmanız gerekenler ise şöyle;

  • Öncelikle‘’Search For a Game’’ bölümüne denetlemek istediğiniz oyunun ismini girin.
  • Ardından oyunun görseli karşınıza çıkacaktır. Eğer resim aradığınız oyun ile uyuşuyorsa görselin üzerine tıklayın.
  • Açılan sayfada karşınıza ‘’Can You Run it’’ opsiyonu çıkacaktır. Bu seçeneğe tıklayın ve indirilmek istenen ‘’Detection.exe’’ isimli eklentiyi bilgisayarınıza indirin.
  • İndirdiğiniz eklentiyi açın ve oluşturulan pencerede tarama işleminin bitmesini bekleyin.
  • ‘’All Done’’ bildirisini görmeniz sonrasında yeniden internet tarayıcınıza dönün.
  • Böylece, artık ismini girdiğiniz rastgele bir oyunun sisteminize makul olup olmadığını öğrenmiş olacaksınız.
Bilgisayarım Hangi Oyunları Kaldırır

Bu kolay birkaç adımla ‘’Can You RUN it’’ sitesinde istediğiniz oyunu sorgulayabilirsiniz. Ancak sisteminizin kaldırmadığı birtakım oyunları oynayabilme şansınız bulunduğunu ekleyelim. Bu hususta sitenin birtakım zamanlar hatalı bir yayın yapması muhtemeldir. Minimum sistem ihtiyaçlarını karşılayamadığınız durumda sistem parçalarınızın güncellemelerini denetim etmenizi öneririz.

Ayrıca küçük bir not; Can You Run It ile sistem ihtiyaçı öğrenme aşamasında bilgisayarınıza “.exe” uzantılı bir dosya indirmeniz gerek. System Requirments Lab, bu dosyanın son aşama güvenilir bulunduğunu vurguluyor. Hiçbir şekilde şahsi verinizi almadığını, ancak bilgisayarınızın donanımını denetim ettiğini de belirtiyor. Ancak, gene de bu siteye güvenmiyorsanız öbür yöntemlerimize göz atmanızı öneririz.

UserBenchmark Sitesi Nasıl Kullanılır?

UserBenchmark sitesi de sorunuza cevap verecek tarzdan bir site. Bu uygulamada da bir eklenti indiriyorsunuz. Ancak bu sitede öbür oyuncuların bilgisayarlarıyla da bir karşılaştırmayla karşılaşıyorsunuz.

Buna ayrıca site, bilgisayarınızdan elde ettiği bilgilerle gündelik ve haftalık kullanımın oyun performansındaki tesirini de bize gösteriyor. UserBenchmark sitesine buradan ulaşabilirsiniz.

  • Öncelikle urlden siteye girdiğinize emin olun. Ardından, UserBenchmark sitesinin eklentisini indirin. Bu sayede site, sisteminizi değerlendirecektir.
  • İndirdiğiniz eklentiyi açtığınızda çalıştır düğmesi ile eklentinin bilgisayarınızın sistemini taradığına emin olun.
  • Bu prosedür ardından, internet tarayıcınızda bilgisayarınızın sistemi belirecektir.
  • Bu sekmede ek olarak, oyunun sisteminize makul olup olmadığını da çıkardığı verilerden anlamanız mümkün.
UserBenchmark

UserBenchmark, oyunlar için direkt olarak bir cevap vermese de olabildiğince geniş ve ayrıntılı bir değerlendirme yapıyor. Bu nedenle siteyi kullanarak elde edeceğiniz bilgiler ile oyunun sistem ihtiyaçlarını karşılaştırıp bir tahmin yapabilirsiniz.

Ayrıca, sistemini test eden öbür bilgisayarların da değerlendirmelerini denetlemek mümkün. Kullanıcılardan almış olduğu devasa veri havuzuyla bunu hazırlamaya imkân sağlıyor. UserBenchmark sisteminizi üç değişik kategori için değerlendiriyor. Bunlar; Gaming, Desktop ve Workstation.

Gaming yani oyuncu bilgisayarı için yapmış olduğu değerlendirmeler sıklıkla GPU üstünden alınan sonuçla bağlantılı oluyor. Bu nedenle yaklaşık altı bir monitör kartına sahipseniz bu kategoriden düşük bir yüzde almanız muhtemel.

Desktop kategorisindeki değerlendirmeleri kararında bilgisayarınızın temel fonksiyonlarını ne kadar yerine getirebildiğini görmek mümkün. Örneğin, ofis uygulamaları kullanmak, internette dolaşmak ya da bir video seyretmek gibi.

Son olarak Workstation kategorisi ise sisteminizin; video ve ses düzenlemek, veritabanlarıyla uğraşmak, işlemler yapmak gibi muhtelif eylemlerdeki performansını gözler önüne seriyor. Bu sebeple bu cihazlarda oyun oynamak diğerlerine göre bazen daha zorlayıcı olabiliyor.

PCGameBenchmark Sitesi Nasıl Kullanılır?

İçeriğimizde yer edinen son teknik ise PCGameBenchmark sitesindeki araçtan faydalanmak oluyor. Diğer iki sitenin aksine rastgele bir halde dosya ya da eklenti indirmeden sistem ihtiyaçlarını denetlemek olası hale geliyor. PCGameBenchmark sitesini kullanmak için şu adımları kullanabilirsiniz:

  • Öncelikle sitenin ana sayfasına ulaşın.
  • Daha sonra ekranın sağ tarafında yer edinen “Tell us about your PC” bölümündeki kutucukları doldurun.
  • Doldurmanız ihtiyaç duyulan ilk kutucuk bilgisayarınızın işletim sistemidir.
  • İkinci kutucukta doldurmanız ihtiyaç duyulan malumat bilgisayarınızın işlemcisidir.
  • Ardından doldurmanız ihtiyaç duyulan parça ise monitör kartı oluyor. Eğer dizüstü bilgisayar kullanıyorsanız monitör kartının mobil versiyonu olup olmadığını denetim etmeyi unutmayın.
  • Son olarak bilgisayarınızın hafıza yani RAM kıymetini girerek “What Games Can My PC Run” düğmesine tıklayın. Dilerseniz “Rate my PC” düğmesine da tıklayarak bilgisayarınızın puanını öğrenebilirsiniz.
  • Bu aşamanın sonrasında karşılaştığınız oyunlardan merak ettiklerinize tıklayarak bilgisayarınızın kaldırıp kaldırmadığını öğrenebilirsiniz.
pcgamebenchmark

Bunun yanı sıra PCGameBenchmark sitesi otomatik tarama ile netice verebilecek bir sisteme de sahiptir. Ana sayfada yer edinen Test My PC düğmesine tıklayarak lüzumlu uygulamayı indirirseniz bilgisayarınızın sistem ihtiyaçlarını size aktaracaktır. Ancak bu özelliğin ancak Windows işletim sistemine haiz cihazlarda geçerli bulunduğunu belirtmek gerek.

Bilgisayarım Hangi Oyunları Kaldırır: Manuel Kontrol

Son değineceğimiz mevzu ise rastgele bir eklenti olmadan sistem ihtiyaçlarını denetim edip edemeyeceğimiz oluyor. Aslında, bunun yanıtı olabildiğince basit. Öncelikle sisteminiz ile ilgili bir bilgiye haiz olmalısınız. Bunun ardından, oynamak istediğiniz oyunun sistem ihtiyaçlarını öğrenmeniz gerekecek.

Minimum ve tavsiye edilen olarak ikiye ayrılan sistem gereksinimleri, oyunun çalışması için ihtiyaç duyulan sistemi belirtir. Minimum sistem ihtiyaçları oyunun açılacağı en düşük sistem gereksinimini temsil eder. Böylece, sistemin oyunu kaldırıp kaldırmadığını öğrenmek için en az sistem ihtiyaçlarını temel almalısınız.

Tabii ki oyunun sunmuş olduğu bütün deneyimlerden ve etkin grafiklerden en makul şekilde istifade etmek istiyorsanız tavsiye edilen sistem ihtiyaçlarını karşılamanız gerekmektedir. Ancak en az sistem ihtiyaçlarını geçtiğiniz anda bilgisayarın oyunu kaldırdığını söylemek yanlış olmaz.

Oyunların sistem ihtiyaçlarını öğrenmek için kullanabileceğiniz onlarca teknik vardır. Bunlardan birisi direkt olarak arama motorunda bir sorgu gerçekleştirmektir. Bunun dışında oyunları satın aldığınız çevrimiçi mağazalarda ya da oyunun kutusunun arkasında da sistem ihtiyaçlarını görebilirsiniz. Ayrıca oyunun geliştiricisi ve yayıncısının internet sitesinden de sistem ihtiyaçlarını öğrenmek mümkündür.

Eğer bilgisayarınızın donanımına iyi mi bakacağınızı merak ediyorsanız birkaç kolay yolla anlattığımız rehberimize göz atmayı unutmayın!

Bilgisayarım Hangi Oyunları Kaldırır: Genel Değerlendirme

Oyunların sistem gereksinimlerinin gelecek dönemde daha da artması muhtemel. AAA odaklı oyunların artmasıyla beraber oyun geliştiricileri ve şirketler aktörleri da korkutmaya başladı diyebiliriz. Her ne kadar GTX 40xx serisi monitör kartları çıkmış olsa da tedarik konusu ile ilgili çoğu sorun var. Birçok oyuncu monitör kartlarının tedarik konusu ile ilgili yaşamış olduğu sorunlardan sıklıkla dem vuruyor.

Eğer sisteminiz yeterince iyi değilse fakat oyunlardan da geri kalmak istemiyorsanız düşük sistem gereksinimli oyunları deneyebilirsiniz. Neredeyse bütün bilgisayarlarda oynamanın olası olduğu bu oyunları da sizler için derli toplu olarak güncelliyoruz.

Bu yöntemler ile “bilgisayarım hangi oyunları kaldırır?” sorusuna bir cevap bulabilirsiniz. Peki, siz oyunların sistem ihtiyaçları ile ilgili ne düşünüyorsunuz? Sizce geliştirici şirketler grafiklere odaklanarak iyi bir iş mi çıkarıyor? Yoksa oyunlar ulaşılmaz bir hal mi aldı? Siz sisteminizi denetim ederken hangi tekniği kullanıyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.