Bir yılda (farkında olmadan) yediğimiz böcek miktarı

Türkiye’de bu duruma pek alışkın olmasak da dünyanın farklı ülkelerinde olabildiğince fazla böcek yeniyor. Farklı türlerde çerez şeklinde ya da pişirilmiş olarak tüketilen böceklerin haricinde insanlık olarak bilincinde olmadan da olabildiğince fazla oranda böcek yiyoruz. Dünyada aşağı yukarı 1500 çeşit yenilebilir böcek bulunuyor ve aşağı yukarı 3000 etnik grup bu böcekleri bilgili olarak tüketiyor.

Yılda 400 – 1000 gram arası böcek yiyoruz!

Aldığımız paketlenmiş ürünlerin büyük bir kısmında ayrım etmeden de olsa farklı türlerden böcek yiyoruz. Paketlenmiş mamüllerin haricinde sokakta yani açıkta hazırlanan yiyecekler de bu oranın artmasına niçin oluyor.

Bu mevzu üstüne Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi yapmış olduğu izahat ile yiyeceklerde en çok bulunabilecek böcek miktarına yasal sınırlama getirmiş ve olabilecek en çok böcek miktarını şöyle açıklamış:

Bir bardak portakal suyunda yasal olarak en çok 5 adet sinek bulunabilir, 100 gram ıspanakta 50 adet yaprak biti ve birkaç adet tırtıl larvası bulunması da yasal.

Bu bilgilen bizim açımızdan her ne kadar iğrenç gibi gözükse de birazcık da müspet yönlerine bakacak olursak yenen bu böcekler ek gıda olarak düşünülebilir. Tüketilen birtakım böceklerde %80’e kadar protein değerine haiz olduğu biliniyor(!) Örneğin 10 gram tırtıl yediğinizde 5.3 gram protein, yüksek oranda demir vitamini almış olursunuz. Bu da tüketilen balık ya da biftek ile aynı orana muadil geliyor.

Öte taraftan İsveç’in Örebro Üniversitesi Biyoloji Profesörü Alf Ekblad, ‘ne kadar yıkarsak yıkayalım meyve ve sebzelerden tüm böcekleri temizlememizin‘ ifadelerini kullandı. Alf Ekblad, yalnızca tarla ve bahçeden topladığımız değil, marketlerden satın aldığımız sebze ve meyvelerde de çok oranda böcek bulunduğunu belirtti.