Birleşmiş Milletler’e üye olmayan ülkeler

Birleşmiş Milletler, kısacası dünya barışının sürdürülmesi için kurulmuş küresel bir kuruluştur. Birinci Dünya Savaşı’nın sonunda, birkaç devlet bir araya gelmiş olarak bir diğer küresel savaşın gerçekleşmesini önlemek amacıyla Milletler Cemiyeti’ni kurdu. Nisan 1945’te, San Francisco şehrinde, birtakım hükümetlerden delegeler bir araya geldi ve o sene BM’nin resmi olarak kurulması sağlandı. BM, Dünya barışı için büyük bir tehdit oluşturan Soğuk Savaş‘ın ortaya çıkması nedeniyle, biçimlendirici yıllarda en sıkıntılı görevlerinden biriyle yüz yüze kaldı.

Birleşmiş Milletler Soğuk Savaş’ın tam bir savaşa dönüşmemesi için BM mühim bir rol oynadı. 1945’te teşkilat yalnızca 51 üyesi bulunurken 2018 itibariyle kuruluşa bağlı 193 üye ülke bulunuyor. Üye sayısındaki artışa katkıda bulunan faktörlerden biri, bilhassa Afrika kıtasındaki dekolonizasyon olmuştur. Peki çoğu üye ülkenin bulunmuş olduğu bu kuruluşta dahil olmayan ülkeleri merak ettiniz mi? Aşağıdaki ülkeler Birleşmiş Milletler’de yer almayan ülkelerdir.

İçindekiler

1. Kosova

Kosova, Güneydoğu Avrupa bölgesinde 4,212 mil karelik bir alana bulunuyor. 2008 yılında Sırp devletinden bağımsızlığını duyuru etti. Kosova’nın BM’ye katılmamasının başlıca sebeplerinden biri, hayattaki çoğu ulusun bağımsızlığını tanımadığı için. 2018 itibariyle Kosova, örgütün üyelerinin yaklaşık% 58’i olan BM üyesi olan 111 ülke tarafınca kabul edilmiştir. Kosova’nın bağımsızlığını tanımamaya kabul eden ülkeler içinde Güvenlik Konseyi üyeleri olan Rusya ve Çin vardı. Rusya, Kosova’nın bildirgesini illegal duyuru ederken, Çin daha çok müzakereyi savundu.

2. Filistin

Filistin aşağı yukarı 2,320 mil karelik bir alanda yer almaktadır. Filistin Merkez İstatistik Bürosu’nun verilerine göre Filistin, 2016 yılında aşağı yukarı 4.816.503 şahsa ev sahipliği yaptı. Dünya milletlerinin çoğunluğu, Filistin’i, bu diplomatik ilişkilerin çoğunu tanıyan yaklaşık% 71 BM üye ülkesi ile tanıştırdı. BM, Filistin’i bir takım imtiyaz elde eden üye olmayan bir müşahit devlet olarak kabul ediyor. BM’nin Filistin üyeliğini reddetmesinin temel nedeni, İsrail’le bir anlaşmazlıktan kaynaklanıyordu.

İsrail, Filistin lehine görüşme dengesini bozacağına inandığından, internasyonal toplumda Filistin’in statüsüne rastgele bir geçiş yapılmasına büyük oranda karşıdır.

3. Vatikan

Vatikan, dünyanın en ufak devleti olma özelliğine sahiptir. Vatikan’ın yüz ölçümü 0.17 mil kare büyüklüktedir. Küresel olarak BM üyesi olmayan azca sayıda milletten biridir. BM’nin kurulmasından önce, Vatikan’ın İngiltere’den resmi bir davete ve İsviçre’nin desteğine rağmen, Milletler Cemiyeti’ne katılmasını muhtelif faktörler engelledi.

Temel faktör, 1929’da nihayet karara bağlanan Vatikan topraklarının kapsamı konusu ile ilgili İtalya ile meydana getirilen bir anlaşmazlıktı. Vatikan, üye olmamasına rağmen, entelektüel işbirliği alanlarında mühim başarılara imza atan bir lobi grubu vasıtasıyla tesirini göstermiştir.