Covid-19 aşı randevusu nasıl alınır? Hangi adımlar izlenir?

Tüm dünyayı etkisi dibine alan koronavirüs (covid-19) salgınında aşının bulunmasıyla beraber aşı çalışmaları son hız devam ediyor. Yaş ve meslek önceliğine göre meydana getirilen aşı uygulamasında 65 yaş, 60, 55, 45 yaş derken 40 yaş üstü de aşılanmaya başladı. Bunun bununla beraber sıhhat çalışanlarıyla başlayan meslek grubuna göre aşılama prosedürü çoğu amme çalışanına da yapılmaya devam ediyor. 55 yaş üstü ve öğretmenlerin de aşılandığı ülkemizde maksimum dört gözle beklenen konulardan bir tanesi de “Covid-19 aşı randevusu nasıl alınır” sorusu oldu. Son olarak 14 Haziran 2021 tarihinde sigortalı çalışanların da aşı yaptırabileceği bilgisi paylaşıldı.

Koronavirüs (Kovid-19) aşı randevusu alma ile alakalı merak edilenleri ve izlenecek adımları ele aldığımız haberimizde adım adım hangi aşamaları uygulamanız icap ettiğini yazdık. E-Devlet, e-Nabız ve MHRS (Merkezi Hekim Randevu Sistemi) üstünden alınabilecek aşı randevularında aşı seçimi, tarih tarzı ve buluşma değişiklik yapma gibi sorularınızın cevabını haberin devamında görmeniz mümkün.

İçindekiler

Aşı randevusu uygunluk sorgulama

Sağlık bakanlığı yaş grubu, meslek ve süreğen rahatsızlık gibi nedenlerle hangi grubun aşı olabileceğini aktüel olarak paylaşıyor. Bu bilgilendirmelerden haberiniz yoksa ya da anlık olarak takip edemiyorsanız aşı için makul olup olmadığınızı sorgulayabilirsiniz.

Aşı için var ise öncelik durumunuzu e-nabız hesabınız üstünden ya da ASİ yazıp aralarında birer boşluk bırakarak TC Kimlik numaranız ve hüviyet seri numaranızın son 4 hanesini 2023’e mesaj atarak öğrenebilirsiniz. Örneğin; ASİ 1234 1234 yazıp 2023’e cep telefonu üstünden kısa mesaj gönderin.

MHRS üstünden aşı uygunluğunu denetlemek için “Aşı Randevusu Al” düğmesine tıklayın. Eğer karşınıza şu uyarı çıkıyorsa hemen hemen yaş grubunuza aşı yapılmıyor demektir:

ASI1001

Saygıdeğer Vatandaşımız, şu an aşı hakkınız bulunamamaktadır. Aşı ile alakalı öncelik durumunuzu e-nabız hesabınız üstünden ya da ASİ yazıp aralarında birer boşluk bırakarak TC Kimlik numaranız ve hüviyet seri numaranızın son 4 hanesini 2023’e mesaj atarak öğrenebilirsiniz.

Eğer aşı için yaş, meslek grubu ya da rahatsızlık gibi nedenlerle uygunsanız Aşı randevusu Al düğmesine tıkladıktan sonra aşı seçim monitörü karşınıza gelecektir. Aşı almak için ise aşağıdaki adımları izleyerek devam edebilirsiniz.

Aşı randevusu alma yöntemleri

Birçok değişik alan üstünden aşı almak mümkün. MHRS internet sitesi ya da uygulaması üzerinden, e-Devlet ile giriş yaparak ya da direkt olarak e-Nabız ile aşı randevusu alınabiliyor. İşte aşı randevusu alabileceğiniz yöntemler.

1. MHRS üstünden aşı randevusu iyi mi alınır?

MHRS aşı buluşma ekranı

Covid aşı randevusu alırken maksimum tercih edilen yöntemlerden ilki MHRS ile aşı randevusu almadır. MHRS ile internet sitesi, mobil tatbik ya da davet merkezini arayarak buluşma almak mümkün.

MHRS davet merkezi ile aşı randevusu alma

Alo 182 hattını arayarak aşı randevularını alabiliyor. Burada istenen bilgiler T.C. hüviyet numarası ve aşı olacak kişinin öteki hüviyet bilgileridir. Aşı yoğunluğu sebebiyle operatöre ağlanma süreniz uzun sürebilir. Bu yüzden randevuları MHRS (Merkezi Hekim Randevu Sistemi) internet sitesi ya da mobil uygulamasından almanızı öneri ederiz.

MHRS Mobil ve internet sitesi üstünden koronavirüs aşı randevusu alma

Aşı randevusunu almanın en kısa ve en basit yolu MHRS üstünden almaktır. Aşı randevusu almak için aşağıdaki adımları izleyiniz:

  • mhrs.gov.tr sitesine giderek ya da buraya tıklayarak sisteme giriş yapın.
  • Giriş yapmak için C. vatandaşlık numaranızı ve MHRS şifrenizi girin. (MHRS şifrenizi almadıysanız e-Devler ile giriş seçeneğini de kullanabilmeniz olası ya da MHRS sistemine üye olabilirsiniz. MHRS üyelik için T.C. hüviyet no, Ad, Soyadı, Cinsiyet ve Doğum zamanı detayları zorunludur. Üyelik ise ücretsizdir.)
  • Sisteme giriş yaptıktan sonra Aşı Randevusu Al, Aile Hekimi Randevusu Al ve Hastane Randevusu al seçenekleri karşınıza çıkacaktır. Aşı Randevusu Al düğmesine tıklayın. (Görsel 1)
  • Açılan ekranda sizden aşı tercihiniz Biontech, Sinovac ya da var ise öteki seçimlerden istediğinizi seçin. Bu ekranda buluşma alınabilecek en erken tarih ve evde aşı hakkı detayları de yer almaktadır. (Görsel 2 numara)
  • Ardından aşıyı Aile Hekimi ya da Hastaneden seçeneklerinden hangisinde yaptırmak istediğinizi seçin.
  • Aile hekiminden seçimi yaptığınızda sizi kendi aile hekiminiz ya da başka aile hekimi tarzı sunulacaktır. Buradan seçiminizi yaparak aşı randevusunu onaylayın.
  • Eğer aile doktoru yerine Hastanede aşı olmak dilerseniz konuma göre arama ya da genel arama seçeneğinden aşı olmak hastaneyi seçip ilerleyebilirsiniz.
  • Aşı randevunuzu onayladıktan sonra Aktif Randevularım monitörü altında randevunuzun oluşup oluşmadığını denetim etmenizi öneririz.

2. e-Devlet aşı randevusu ekranı

MHRS üstünden aşı ekranını açabileceğiniz gibi direkt olarak e-Devlet üstünden de sisteme giriş yapabilirsiniz. Buraya tıklayarak e-Devlet sistemine giriş yapın, sonrasında arama kısmından MHRS sistemine yönlendirilmek suretiyle aşı randevusu araması yaparak ilerleyin. Girişte e-Devlet üstünden giriş yapılma olsa da aslolan aşı buluşma işlemleri gene MHRS sistemi üstünden devam edeceğini belirtmekte yarar var.

3. e-Nabız üstünden aşı randevusu alma yöntemi

e-Nabız aşı buluşma ekranı

Üçüncü alternatif olan e-Nabız üstünden aşı randevusu alma opsiyonu için aşağıdaki adımları izleyebilir, aşı randevunuzu alabilirsiniz.

  • enabiz.gov.tr adresinden ya da buraya tıklayarak e-Nabız sistemine giriş yapın. E-Nabız kaydınız yoksa e-Devlet ile de sisteme giriş yapabilirsiniz.
  • Sisteme girdikten sonra sol menüden ya da ana ekrandaki buluşma al düğmesine tıklayın.
  • Karşınıza çıkan ekrandan kendiniz için buluşma ya da üzerinizde öteki aile bireyi kayıtlı ise buluşma almak istediğiniz bireyi seçin.
  • Karşınıza gene MHRS buluşma monitörü gelecektir. Bu aşamadan sonra ilk teknikte ayrıntılı biçimde ele aldığımız MHRS aşı randevusu adımlarını izleyerek devam edebilirsiniz.

Aşı randevusu alırken aşı tarzı iyi mi yapılır?

Bilindiği suretiyle Türkiye’de uygulanan 2 değişik aşı bulunuyor. Bunlardan biri Sinovac (Çin aşısı) öteki ise Biontech (Alman aşısı)’dır. İlk olarak uygulanmaya başlana aşı olan Sinovac olduğu halde daha sonradan alınan ve uygulanmaya başlanan Biontech kurucuları arasında Türk isim Uğur Şahin ve Özlem Türeci yer almaktadır.

Hangi aşı tercih edilmeli?

Aşı tercihi konusu ile alakalı dört gözle beklenen mevzu hangi aşının daha etkili olduğu ve aşıların yan etkileri. Bununla alakalı Kayseri Şehir Hastanesi Başhekim Yardımcısı Uzm. Dr. Esma Saatçi şu açıklamayı yaptı;

Biontech aşısını gözlemlediğimiz kadarıyla yüzde 97 üstünde antikor oluşturma özelliği var. Bu olabildiğince güvenilir olduğunu, antikor seviyesinin de yüksek olduğundan pandemiyi önlemede maske, mesafe, hijyen kurallarıyla beraber aşılamanın da ne kadar mühim bulunduğunu gösteriyor. Bu pandemiyi el birliğiyle çözebilmemiz için, sayılarımızı aşağı doğru indirebilmemiz için sırası gelen her vatandaşı kurumumuza ve bağlı oldukları kurumlara bekliyoruz. (İHA)

İki aşıyı da yaptırmak olası mü?

Aşıların tesirini çoğaltmak için kişilerden gelen bir öteki sual da iki aşıyı da yaptırıla bilirliği sorusu oldu. Bunun üstüne izahat yapan Prof. Dr. Hasan Tezer; “Hayır, bu doğru bir yaklaşım değil” ifadelerini kullandı. Buna göre hem Alman hem Çin aşısını yaptırmak olası değil. (Milliyet)

Aşı randevusu iptali

Aşı randevusuyla alakalı maksimum dört gözle beklenen konulardan bir tanesi de “aşı randevusu iptal edilebilir mi” sorusu oldu. Yukarıda aşı alma yöntemlerini paylaştığımız rastgele bir teknik üstünden aldığınız aşı randevuları gene aynı sistem üstünden iptal edilebiliyor.