Disk Birleştirme Nasıl Yapılır?

resim60899265
resim60899265

Disk tevhit iyi mi yapılır? Bilgisayarınızın performansı vakit içerisinde düşüş gösterebilir. Bunun çoğu nedeni olsa da en mühim nedenleri arasında diskin zarar görmesini söylemek mümkündür. Tabii ki bu zarardan dönmenin de birkaç tekniği vardır. Sizler için bu yöntemlerden biri olan disk tevhit iyi mi yapılır sorusunun cevabını detaylıca açıkladık.

Günümüzde her teknolojik ürünün performansında her geçen gün azalma görmekteyiz. Ancak kimi teknolojik cihazlardaki performans azalmasının önüne geçmek mümkündür. Şüphesiz bu araçlardan birisi de bilgisayar oluyor. Birçok yöntemle performansını artırabileceğimiz bu cihazın mühim bileşenleri arasında diskler bulunuyor.

HDD ve SSD olmak suretiyle iki değişik ana disk türünden bahsedebiliriz. Bu diskler cihazın depolama birimi şeklinde de anlatım edilmektedir. Bilgisayarınızda yer edinen bütün veriler ve dosyalar bu disklerde saklanmaktadır. Bu nedenle kullandıkça disklerin performansı düşer. Bu düşüş de bilgisayarın performansını etkilemektedir. Peki bunu önlemek için uygulanan disk tevhit nedir?

İçindekiler

Disk Birleştirme Nedir?

Disk birleştirme, bilgisayar kullanıcısının durağan(durgun) diskinde tuttuğu parçalanmış dosyaları birleştirmeyi elde eden işlemdir. Diske yazdırılan bütün veriler parçalanmaktadır. Bunun nedeni ise disklerde verileri bütün olarak tutmak için kafi alanın bulunmamasıdır. Böylece lüzumlu yazılımlar verileri parçalayarak saklar ve böylelikle makul bir halde geçerli alana sığdırır.

Daha ilkin de değindiğimiz gibi bilgisayarların performansı vakit içerisinde yavaşlar. Özellikle mahalli diskler dolu olduğunda bu yavaşlamanın arttığını ayrım etmişsinizdir. Bilgisayarda donma, kasılma, takılma vb. eylemler görmek mümkündür. Ayrıca dosyaların geç açılması, aramaların geç sonuçlanması gibi durumlar da bundan kaynaklıdır.

Kısacası şayet diskinizde çoğu ayrık dosya var ise performansın yavaşlayacağını söyleyebiliriz. Bunun birkaç nedeni bulunmaktadır. Sebeplerden birisi dosyaların zamanla bozulmasıdır. Böylece lüzumsuz yer kaplayan sorunlu dosyalar performansı negatif etkiler. Bir öteki niçin ise bilgisayarın ayrı verileri aramakla vakit harcamasıdır. Eğer gayet fazla veri var ise ve bu veriler birleşik değilse bilgisayar performansı negatif etkilenebilir.

ssd-hdd

Tabii ki bilgisayar geliştiricileri ve üreticileri de bu durumun farkına varmış. Ayrıca bunun önüne geçmek için lüzumlu önlemleri almışlar gibi gözüküyor. Microsoft’un haiz olduğu Windows işletim sistemi üstünde disk tevhit prosedürü bu sorunu çözüyor. Üstelik rastgele ek bir tatbik indirmenize de ihtiyaç duymadan hallediyor.

Bu işlemin daha fazla HDD türündeki sürücülerde uygulandığını belirtelim. Çünkü yeni nesil SSD’lerde ihtimaller içerisinde bir sorun ışığında bilgisayarlar sıklıkla sorunu kendiliğinden çözmektedir. Bu nedenle SSD kullanıyorsanız bilgisayarınızın performansında düşüş yaşamanız çok daha zordur.

Ancak HDD kullanıcılarının vakit içerisinde bu sorunu yaşaması kaçınılmazdır. Çalışma prensibi gereği verileri parçalayan HDD’ler için birtakım işlemler yapmanız gerekmektedir. Peki bu işlemleri gerçekleştirmek için ne yapmak gerekir?

Eğer Windows işletim sistemine sahipseniz Microsoft’un geliştirdiği aracı kullanabilirsiniz. Sürücü Birleştirme aracı adı verilen bu vasıta ile HDD performansınızı artırabilirsiniz. Bu aracı kullanmak için bilmeniz gerekenler ile içeriğimize devam edelim.

Disk Birleştirme Nasıl Yapılır?

Windows cihazlarda yer edinen disk tevhit aracını kullanmak için iki ana teknik bulunmaktadır. Bunlardan ilki manuel olarak disk tevhit prosedürünü gerçekleştirmektir. Bilgisayarınızın yavaşladığını hissediyorsanız prosedürü manuel olarak gerçekleştirebilirsiniz. İkinci teknik ise otomatik disk birleştirmedir. Her iki tekniği de yakından inceleyelim.

Manuel

El ile yani manuel disk tevhit prosedürü için yapmanız gerekenler olabildiğince basittir. Kullandığınız işletim sistemi sürümüne göre değişim gösterse de Windows Vista’dan beri aynı yolu takip etmeniz mümkündür. Ancak Windows XP kullanıyorsanız değişik bir teknik uygulamanız gerekmektedir. Eğer Windows 7, Windows 10 ya da Windows 11 kullanıyorsanız şu adımları takip edin:

  • Öncelikle bilgisayarınızın Başlat menüsünü açın. Bunun için klavyedeki Windows tuşuna basabilirsiniz. Bir öteki teknik ise vazife çubuğundaki Windows logosuna tıklamaktır.
  • Ardından Denetim Masası’na ulaşın.
  • Seçenekler arasından Sistem ve Güvenlik ile prosedürü sürdürün.
  • Hemen sonra Windows Araçları opsiyonu ile devam edin.
  • Windows Araçları arasından Sürücüleri En İyi Duruma Getir seçeneğine tıklayın.
  • Daha sonra birleştirmek istediğiniz diski işaretleyin.
  • Ardından Çözümle butonu ile diskin ne durumda bulunduğunu görebilirsiniz. Diski birleştirmenize gerek olup olmadığını idrak etmek için parçalanma yüzdesinin %10’un altında olduğundan emin olmalısınız. Eğer üstündeyse diski birleştirmeniz faydalı olacaktır.
  • Diski birleştirmek için sürücüyü seçin ve En İyi Duruma Getir düğmesine tıklayın. Bilgisayarınızın donanımına bağlı olarak bu prosedür birkaç dakika sürecektir.

Daha ilkin de belirttiğimiz suretiyle bu prosedürü HDD sürücülerinizde yapmanızı öneri ediyoruz. Çünkü SSD sürücülerinizde süreç tam anlamıyla bu yolla işlememektedir. Bu nedenle çok sık bunu tekrarlarsanız diske zarar verme ihtimaliniz bulunmaktadır.

disk-birlestirme-nasil-yapilir

Eğer Windows XP kullanıyorsanız değişik bir teknik uygulamanız gerektiğinden bahsetmiştik. Windows XP sisteminizde disk birleştirmek için şu adımları takip edebilirsiniz:

  • Başlat menüsüne ulaşın.
  • Daha sonra Bilgisayarım klasörü ile devam edin.
  • Ardından birleştirmek istediğiniz diske sağ tıklayın ve Özellikler seçeneği ile prosedürü sürdürün.
  • Peşinden Araçlar sekmesine ulaşın.
  • Karşınıza çıkan seçeneklerden “En iyi duruma getir” opsiyonu ile prosedürü tamamlayın.

Otomatik

Tabii ki her vakit el ile disk birleştirmek aklınıza gelemez. Ayrıca bu işi kendiliğinden gerçekleştirerek performans kaybını en aza indirmek mümkündür. Windows geliştiricileri bunu da hesaba katarak otomatik disk tevhit prosedürünü de geliştirmişler. El ile disk birleştirmeden değişik olarak sadece bir kere ayarlayarak istediğiniz sıklıkta disk tevhit prosedürü uygulayabilirsiniz. Bunun için ise şu adımları takip etmeniz gerekmektedir:

  • Klavyenizdeki Windows tuşuna ya da vasıta çubuğundaki Windows logosuna tıklayarak Başlat menüsüne ulaşın.
  • Daha sonra Denetim Masası ile devam edin.
  • Sistem ve Güvenlik seçeneklerinin sonra Windows Araçları opsiyonu ile prosedürü sürdürün.
  • Sürücüleri En İyi Duruma Getir seçeneğin tıklayın.
  • Ardından “Zamanlanmış en iyi duruma getirme” menüsünden “Ayarları değiştir” düğmesine tıklayın.
  • Açık değilse “Zamanlamaya göre çalıştır” seçeneğini aktif hal getirin.
  • Sıklık için günlük, haftalık ya da aylık tercihlerinden birini işaretleyin. Windows’un kendiliğinden belirlediği sıklık haftalıktır.
  • Son olarak birleştirmek istediğiniz sürücüleri işaretlemek için Seç butonuna tıklayarak prosedürü tamamlayın.
otomatik-disk-birlestirme-nasil-yapilir

Yerel Disk Birleştirme Nasıl Yapılır?

Disk tevhit denince akla gelen bir öteki prosedür ise iki değişik diskin birleştirerek tek disk haline getirmek oluyor. Ancak bu prosedür birazcık ilkin anlattıklarımızdan olabildiğince farklı. Çünkü böyle bir durumda mahalli disklerinizden birini silmeniz ve kalan depolama kapasitesini öteki diske göndermeniz gerekmekte.

Bu işlemin bilgisayar performansına direkt olarak bir tesiri bulunduğunu söylemek pek doğru olmayacaktır. Ancak cihazınızda iki yerine tek bir disk bulunmasını istiyorsanız bu prosedürü gerçekleştirebilirsiniz. Tabii ki bu prosedür toplam depolama alanınıza tesir etmeyecektir. Örneğin daha önceden 500 GB iki tane HDD sürücünüz var ise birleştirerek 1 TB değerinde bir disk haline getirebilirsiniz. Ancak değişik türdeki sürücüleri birleştirmeniz olası değildir.

İşlemi söylemeye başlamadan ilkin yanlış yapmış olursanız bilgisayarınıza zarar verebileceğinizi unutmayın. Bir öteki deyişle şayet bilgisayar konusu ile alakalı tecrübeli değilseniz biz uzmanla ya da daha tecrübeli biri ile bu prosedürü gerçekleştirmenizi öneri ediyoruz. Bu prosedür için ise şu adımları takip etmeniz gerekmekte:

  • Öncelikle Bilgisayarım klasörüne sağ tıklayın.
  • Daha sonra Yönet opsiyonu ile prosedürü sürdürün.
  • Bilgisayar Yönetimi menüsünden Depolama opsiyonunun altında yer edinen Disk Yönetimi sekmesi ile devam edin.
  • Daha sonra depolama kapasitesini transfer etmek istediğiniz diske sağ tıklayıp Birim Sil seçeneğine tıklayın.
  • Bu işlemin sonra sisteminizde hiç bir diske atanmamış bir alan oluşacaktır. Bu alanı transfer etmek istediğiniz diske sağ tıklayın ve Birimi Genişlet seçeneği ile devam edin. Burada eklemek istediğiniz depolama kapasitesini da girebilirsiniz.
  • Ardından düğmeleri izleyerek prosedürü tamamlayın.

Bu prosedürü yapmadan ilkin dikkat etmeniz ihtiyaç duyulan mühim bir uyarı daha yapmakta yarar var. Eğer bir disk birimini silerseniz içerisinde yer edinen bütün veriler de silinecektir. Bu nedenle verilerinizi sonsuza kadar kaybedebilirsiniz. Eğer diskinizde yitirmek istemeyeceğiniz dosyalar var ise yedeklemenizi öneri ediyoruz.

Ayrıca bu prosedürü veri kaybı yaşamadan da gerçekleştirmek mümkündür. Ancak bunun için üçüncü parti programlardan yararlanmanız gerekmektedir. Bizim anlattığımız teknik Windows tarafınca sunulan seçenektir. Bir disk idare edici programıyla da diskleri bir araya getirmeniz mümkündür.

Disk Birleştirme Neden Yapılır?

İçeriğimizin önceki bölümlerinde ara ara bu mevzuya değindik. Ancak ayrı bir alt antet şeklinde daha ayrıntılı açıklamakta da yarar var. Daha ilkin de belirttiğimiz gibi veriler kayıt aşamasında parçalanarak depolanmaktadır. Özellikle HDD türündeki sürücülerde bu vaziyet vakit içerisinde performans yitirilmesine niçin olmaktadır.

Bu vaziyet her ne kadar sorun gibi görünse de HDD türündeki disklerin çalışması bu yolla gerçekleşmektedir. Bir öteki deyişle bilgisayarın çalışması için bunu yapması gereklidir. Tabii ki içeriğimizde anlattığımız yöntemler ile yaratılan negatif etkinin önüne geçmek mümkündür.

Sabit disklerin reel anlamda dönen bir diskin üstünde malumat depolarlar. Ayrıca bu bilgilere ulaşılması gerektiğinde de aynı diskin üstünde arama gerçekleşir. Eğer bilgisayara yeni bir veri girerse diskler depolamak için yazma denen prosedürü gerçekleştirir. Bunun için de yazma aracının erişebileceği ilk boş kısma veri depolanır.

disk-yazma

Zaman içerisinde bu boş alanlar ciddi derecede azalır ve veri yazmak için alternatif yöntemler devreye girer. Tahmin edebileceğiniz suretiyle ortaya çıkan teknik verileri parçalamaktır. Bu da daha önceden bahsetmiş olduğumuz performans yavaşlamasına niçin olur.

Tam da bu nedenden dolayı disk tevhit prosedürü büyük bir ehemmiyet taşır. Bu prosedür vasıtası ile bilgisayar verileri bir alanda toplamaktadır. Böylece boş alanlar daha derli toplu hale gelir. Ayrıca veriler de birleşir. Tüm bunların kararı şeklinde de aranan veriler daha süratli bulunur ve yeni verilerin yazdırılması için boş alan açılır.

Genel Değerlendirme

Bu içeriğimizde disk tevhit işleminin iyi mi yapıldığı ile alakalı bütün hususları ele almaya çalıştık. İçeriğimizde bu işlemin niçin yapıldığını ve mühim bulunduğunu da aktardık. Düzenli olarak bu disk tevhit prosedürünü gerçekleştirerek bilgisayarınızın performansını yüksek ölçüde tutmanız mümkündür.

İçeriğimizi sonlandırmadan ilkin mühim bilgileri tekrar hatırlatmakta yarar var. Anlattığımız teknik sıklıkla HDD tipi sürücüler için geçerlidir. Daha modern SSD sürücülerinin çabalama prensibi birazcık daha farklıdır. Bu nedenle SSD sürücülerde bu prosedürü programa dikkat etmenizi öneri ediyoruz.

Buna ayrıca mahalli diskleri tek bir şoför haline getirmeye de içeriğimizde yer verdik. Burada da dikkat etmeniz ihtiyaç duyulan mühim bir nokta şoför tipleridir. Eğer bir SSD ve bir HDD’ye sahipseniz depolama alanlarını birleştiremeyeceğinizi unutmayın. Ayrıca bu prosedürü yaptığınızda diskte yer edinen bütün dosyaların da silinmesi icap ettiğini aklınızdan çıkarmayın.

Disk tevhit iyi mi yapılır içeriğimiz burada sona eriyor. Konuyla alakalı sorularınız için aşağıda yer edinen yorumlar bölümünden bizlere ulaşabilirsiniz. Ayrıca içeriğimiz ile alakalı görüşlerinizi de bizimle paylaşmayı unutmayın!