Ekran karşısında zaman geçirmenin sonu: Ofis göz sendromu

Ekran hastalığı elimizde değil. Homeoffice, büyütme konferansları ve Skype görüşmeleri bütün bunlar çalışmamızda büyük kolaylıklar getirse de negatif tarafları da yok değil. Ekrana uzun süre bakmanın neticelerinden biri olan Ofis göz sendromu nedir?  


Ekran karşısında vakit geçirmenin sonu: Ofis göz sendromu

Saatlerce durağan(durgun) bir halde ekrana bakmak gözlere iyi gelmiyor diyor uzmanlar.

Tahriş olmuş, kuru ve kızarmış gözlerle tanımlanan “ofis göz sendromu”, ev ofis ortamında giderek artan bir fenomen.

Ekrana yakın bir halde odaklanmak zorunda kalınması sebebiyle gözler fazlasıyla yorulur. Bazı insanoğlu baş ağrısı  çeker ve net bir halde görmekte zorlanırlar. Ayrıca bilgisayar başlangıcında geçen uzun bir günün ardından, insanoğlu uzağı bulanık görmek problemi da yaşarlar.

Diğer bir problem da ekrana bakıldığında gözkapaklarının frekansı kendiliğinden düşmesidir. Bu nedenle de göz, gözyaşı sıvısıyla kafi miktarda nemlendirilmemektedir. Fakat bu negatif duruma bir çare var. Örneğin gözyaşı akışını uyarmak ve gözyaşı sıvısının miktarını ve standardını iyileştirmek için dönüşümlü olarak sol ve sağ göz kırpılır.

Esneme de gözü ve nemlendirmeyi uyardığı için esneme de yardımcı olabilir diyor araştırmacılar.

İş yerinde bolca aydınlık hava karardığında iyi tenvir kadar yararlı olur. Ayrıca ortamın derli toplu olarak havalandırılması da önemli. Nitekim klima ve ısıtma sistemleri odanın
havasını kurutur.

Temiz hava nemi tekrar artırabilir ve bu da gözlere iyi gelir diyen araştırmacılar, pencere açma imkanı bulunmayan yerlerde, ara sıra aleni havaya çıkılmasını öneriyorlar. İş yerinde ise ara sıra uzağa bakılması önerilmekte. Şöyle yirmi dakikada bir hemen hemen yirmi metrelik bir mesafeye bakılması işe yarayabiliyor.

Ayrıca hususi damlalarla da göz kuruluğu giderilebiliyor fakat uzmanlar ilk ilkin problemin sebebinin öğrenilmesi icap ettiğini söylüyor uzmanlar. (Kaynak: Zu viel Bildschirmzeit führt zu „Office-Eye-Syndrome“, ScienceOrf,)



Ayrıca Gelgez Bilgi Deposuna Bakınız

  • Sürekli göz ovalamak niçin zararlı?
  • Göz kanlanması niçin olur? Göz kanlanmasını gidermenin 21 etkili yolu