Google Cloud Platform’a WordPress Nasıl Kurulabilir?

Google, dünya genelindeki insanlara destek olmak ve iyileştirmek için çoğu vasıta ve hizmet sunmaktadır. Google Bulut Platformu, sadece Google Arama’da netice aramaktan oldukça öteki bir şeyi keşfetmek isteyen insanoğlu için yapılma ürünlerden biridir.

Neler Okuyacaksınız? →

Google Cloud Platform’a WordPress Nasıl Kurulabilir?

Google Cloud Platform’u kullanmanın çoğu yolu var – bunlardan biri de Google Cloud Platform’a WordPress’i yüklemek. – Platform server olarak çalışacak ve WordPress gibi bir tatbik kurabilirsiniz.

Google Bulut Platformu , Google’ın ürünlerinde kullandığı bir bulut bilişimi servisidir. İlk 365 günlük tecrübe etme için 300 dolara mal oluyor. Bu dönemde, sitenizi oluşturabilir ve Google’ın sunucusunda çalıştırabilirsiniz. Bu süreden sonra, sitenizi çalıştırmak için eklediğiniz program ve içerikler temel alınarak ücret ödersiniz.

WordPress CMS hakkında fazla malumat ya da bilgiye haiz olmayan yeni başlayanlar iseniz, şimdi bu bulut sunucusunu internet sitenizi barındırmak ve yol boyunca öğrenmeye adım atmak için tercih edebilirsiniz. Bu hizmet ücretsiz, fakat bir hesap kurmak için makul bir Kredi Kartına ihtiyacınız var.

Google Cloud Platform’a WordPress’i yükleyin

Başlamadan ilkin bir alan adının mecburi olmadığını bilmeniz gerekir. Bir WordPress sitesi olarak çalışacak bir IP adresi atanacaksınız. Bununla birlikte, bir alan ismini sunucunuza her vakit eşleştirebilir ve IP adresinin yerine alan ismi kullanabilirsiniz.

Başlamak için cloud.google.com adresine gidin ve kendiniz için bir hesap açın . Adınızı, adresinizi ve kredi kartı bilgilerinizi girmeniz gerekiyor. Web sitesine göre Google, kartınızı derhal borçlandırmak yerine bir sene sonra ödemeyi isteyecektir.

Ardından Konsolu açın.  console.cloud.google.com/start‘ a yönelebilir veya geçerli sayfadaki Konsol butonuna tıklayabilirsiniz.

Şimdi, bir Projeye ihtiyacınız var. Yani bir proje seç düğmesini tıklayın.

Artı (+) işaretini tıklatmanız gereksinim duyulan bir açılır pencere alırsınız. Bundan sonra, bir proje ismi girmeniz icap eder – ve bir proje kimliği kendiliğinden yaratılır. Bunu takiben, birkaç şey ayarlamak birkaç an alabilir.

Ekranınızda detaylı bir malumat kutusu gördükten sonra sol taraftaki Bulut Başlatıcı seçeneğini tıklayın.

Bir sonraki ekranda, yeni oluşturduğunuz sanal makineye yüklenebilecek birtakım programlar bulabilirsiniz. WordPress bir blog CMS olduğundan, Blog ve CMS seçeneğini tıklayabilir ya da arama kutusunu kullanarak WordPress’i arayabilirsiniz. Şimdi, WordPress ‘i bulmaya çalışın (Google’ı Dağıtmak İçin Tıklayın) .

Bu seçeneğe tıkladıktan sonra, BİLGİSAYAR MOTORU ÜZERİNE BAŞLANGIÇ (LAUNCH ON COMPUTE ENGINE) düğmesine basacaksınız .

Tıklayın ve birkaç dakika sonra, bunlar gibi birtakım seçenekler bulmalısınız –

Burada, Dağıtım adını, Sunucu konumunu ya da Bölgesini, Makine türünü, RAM’ı, Yönetici e-postasını, Disk çeşidini (SSD ya da Standart), Disk boyutu vb. Görebilirsiniz.

Bu seçeneklerin yanı sıra, HTTP Trafiğine İzin Verme ve HTTPS Trafiğine İzin Verme onay kutusunu da seçmelisiniz.

Dağıt düğmesini tıklattıktan sonra kurulumun tamamlanması birkaç dakika beklemeniz gerekir. Bitirdikten sonra, sitenizin IP’sini ve öteki bütün ayrıntıları aşağıdaki gibi göreceksiniz:

IP adresini tıklarsanız, yeni kurulan WordPress sitenizi açacaktır.

Google Cloud Platform’a alan ismi ekle

Daha ilkin belirtildiği gibi, bir alana haiz olmak isteğe bağlıdır. Bir alan adınız var ise ve bu alan ismini WordPress kurulumuyla beraber Google Bulut Platformunuza eklemek istiyorsanız, aşağıdaki adımları izlemeniz gerekir.

Gösterge tablosunda VPC Ağı’nı tıklayın ve harici IP adreslerini seçin.

Tür sütununda Ephemeral’ı göreceksiniz. Açılır menüyü tıklayın ve Statik’i seçin. Sonra, bunun için bir ad ayırmanız gerekir.

Bu kısmı yaptıktan sonra Google Cloud DNS API’sını etkinleştirmeniz gerekir. Bunu yapmak için API’lar ve hizmetler’itıklayın ve Kitaplık’ı seçin. Bir sonraki sayfada, Google Bulut DNS’yi arayın ve Etkinleştir düğmesini tıklayın.

Şimdi, Kontrol Paneline dönün ve Compute Engine > VM Örnekleri bölümüne gidin. Bu ekranda Harici IP görürsünüz.Bir sonraki adımda gereksinim duyduğunuzdan Not Defterinize kopyalayın. Bilgileriniz için burası, site adresinizle aynı IP adresidir.

Ardından, Ağ hizmetleri > Bulut DNS’ye gidin . Bu sayfada CREATE ZONE düğmesine tıklayın. Burada, bu detayları girmeniz gerekiyor:

  1. Bölge adı: istediğiniz rastgele bir şey.
  2. DNS adı: Alan adınızın WWW olmadan.
  3. Açıklama: bölgeyi hızla tarif etmek için ufak bir açıklama. Bu isteğe bağlıdır.

Sonunda, alanınızı www ile ya da www olmadan açabilmeniz için iki A kaydı oluşturmanız gerekir. Bunu yapmak için KAYIT EKLEME düğmesine tıklayın ve aşağıdaki ayrıntıları girin:

  • DNS adı: boş bırak
  • Kaynak Kayıt Türü: A
  • TTL: 5
  • TTL Birim: dakika
  • IPv4 Adresi: daha ilkin kopyaladığınız harici IP adresinizi girin.

Bundan sonra tekrar KAYIT EKLEME düğmesine tıklayın. Ancak bu sefer, DNS Adı kutusuna www yazın ve önceki A kaydını kurmak için kullandığınız aynı ayrıntıları kullanın.

Tüm kayıtları ilave ettikten sonra şöyle olmalıdır:

Şimdi, alan ismi kayıt hesabınıza NS kayıtları eklemelisiniz. Bunu yapmak için Domain Registrar hesabını açın ve NS kayıtlarını buna göre girin. Sizin için değişik olacağı için yukarıdaki resimden kopyalamayın. Bu kayıtlar, belirlediğiniz servera bağlıdır.

NS kayıtlarını ekledikten sonra, yayılması birazcık vakit alabilir. DNS yayılımınızın yapmış olup yapmadığını öğrenmek için bu internet sitesini kontrol edebilirsiniz.

Önemli notlar:

  • Bu Cloud DNS sayfasının Firefox ya da Safari’de çalışmadığını iddia eden azca insan var. Bununla birlikte, bu şekilde bir problemle karşılaşırsanız, Google Chrome’un Gizli modunu kullanmayı deneyin.
  • WordPress’in Google Click to Deploy sürümünü seçerseniz, bir FTP hesabı kullanamayabilirsiniz. Bu nedenle, rastgele bir dosyayı WordPress kurulum dizininizden indirmek zor olacaktır. Birkaç idare araçları ile beraber gelen “Bitnami tarafınca onaylanmış WordPress” seçeneğini seçmelisiniz.

Umarız bu adımları izleyebilir ve WordPress’i Google Cloud Platform’a rastgele bir hata yapmadan yükleyebilirsiniz.

Google yönetiminin hazırlamış olduğu Bulutta WordPress Barındırma sayfasında daha kapsamlı ifade bulunmaktadır.