Görünmezlik artık hayal değil!

Bilim insanları ilk kez görünmezlik pelerini kullanarak 3d bir nesneyi görünmez hale getirdi. Yapılan gözlem “New Journal of Physics” isimli bilim dergisinde yayımlandı.

Teksas Üniversitesi’nden bilim adamları 18 cm büyüklüğündeki silindir biçimindeki bir boruyu plazmonik meta madde kullanarak görünmez hale getirdiler.  Ancak kontrol edin görünür fer değil, mikro dalga alanında netice verdiği de belirtildi.

Dünya çapında sayısız bilim insanı, nesneleri görünmez hale getirebilmek için değişik görünmezlik pelerinleri üstünde çalışıyor. Bu deneylerin büyük çoğunluğunda olumsuz kırılma indisine haiz suni maddeler kullanılıyor. Bu meta maddeler yoluyla nesnenin etrafındaki fer kırılıyor. Bu yolla araştırmacılar iki boyutlu nesneleri görünmez hale getirmeyi başarmıştı. Aynı şeyin 3d nesnelerde de yapılabileceği şimdiye kadar yalnızca kuramsal olarak kanıtlanmıştı.

Yeni bir teknik

Teksas Üniversitesi’nden bilim adamları ise değişik bir teknik geliştirdiler. Işığın dağılımında kendine has niteliklere haiz olan plazmonik meta maddeler kullandılar. Bu maddeler günlük yaşamdaki maddelerin tam tersi şekilde ışığın yolunu değiştiriyor. “New Journal of Physics” isimli dergiyi yayımlayan İngiliz Fizik Enstitüsü’nden (IoP) Prof. Andrea Alu “Görünmezlik peleriniyle cismin dağıtım alanları örtüştüğünde birbirlerini karşılıklı olarak söndürüyorlar” şeklinde konuştu.

Bu yöntemle fizikçiler silindiri 3,1 megahertz büyüklüğündeki frekansa haiz mikrodalgalar için görünmez hale getirebildi. Araştırmacılar nesneye hangi açıdan bakılırsa bakılsın kontrol edin tam bir başarılı bir şekilde sonuçlandığını vurguluyor. Prof. Alu “Prensipte bu teknik, görülebilir fer için de kullanılabilir. Ancak görünmez kılınabilecek nesnenin büyüklüğü ışığın dalga boyuna bağlı” diye konuştu.

Görünür ışık, mikrodalgalara göre oldukça daha kısa bir dalga boyuna haiz olduğundan bu şekilde yalnızca metrenin milyonda biri büyüklüğündeki (mikrometre) nesneler görünmez hale getirilebiliyor.