İndüksiyon Isıtma

Royer Flayback Sürücüsünü dönüştürülerek bir ısıtıcı hazırlamaya çalışacağım. Bu tip ısıtma sistemlerine indüksiyon ısıtma denmektedir. Mantık metal bir cisme yüksek frekanlı enerji uygulatarak ısıtılmasını sağlamak. Bu sistem bir metali çok çabucak erime ısısına ulaştırabilir.  Metal eritme işlemlerinde çok kullanılmaktadır. Bende elimdeki  malzemelerden ufak bir prototip hazırlamaya karar verdim. Malmelerimiz aşağıdaki gibi

Devremiz aşağıdaki dönem bu dönem yüksek voltaj üsretmek için kullanılan flayback devresidir.

İki tane Bobin ben toroid yuvarlak bobin kullandım her ikiside 2 mm telden 35 turdur. 2 Adet IRFP 250 MOSFET 2 tane 5 w 470 Ohm Direnç 2 x 10K direnç 2 x UF 5408 yüksek süratli diyot ve 2 x 1 w 12 v zener diyot.

Malzemeleri elimde bulunan soüutuculara makul monte ediyorum siz şayet biliyorsanız bi plaket üstüne dönem çizip yapabilirsiniz.

Bu benim monte ettiğim devre

Evet devremiz bu hadi çalışıyormu bi bakalım.

Evet devremiz bikaç sn içerisinde demir bir vidayı kızartacak kadar ısıtıyor.

bu tip devrelerde bobin yerine bobin şeklinde sarılmış bakır bir boru kullanılır ve çabalama anında boru içerisinden su geçirilerek soğutma sağlanır. Ben elimde bu şekilde bakır bir boru olmadığı için bobin kullandım ve birkaç dk sonrasında bobin yandı 🙂

Bu dönem 12 V’luk PC power supply ile beslenmiştir.

Birsonraki modelde paralel bağlı 4x IRF250 kullanacağım su soğutma için bakır boru ve 48 voltluk 2 KW lık bir trafo kullanacağım. 12 Volt altında gayet performanslı çalıştı 2. versiyonda tamamiyle metal eritme amaçlı su soğutma sistemi kullanarak tasarım yapacağım. Devre 2 modülden ibaret olacak. Elektronik Sürücü ve indüksiyon katı kapasitör bank ve bobin ayrı bir modül olacak. Bu devrelerde kapasitör sayısı olabildiğince azca bu nedenden dolayı lüzumlu rezonans sağlanamıyor. Yeni devrede .220 nf’lık MKP tipi 26 tane kondansatör kullanacağım. Birsonraki devrede suyu hem soğutucu hemde çabalama bobini içerisinden geçirilerek soğutma düşünüyorum çünkü 48 voltta dönem olabildiğince yüksek bir akım çekmektedir. rastgele bir kısa dönem MOSFET’lerin yanması ile sonuçlanıyor.

Yeni versiyonda görüşmek üzere.

Yeni Versiyon Tamamlandı Burayı Tıklayın !

Teknolojik Blog
Aziz Özdemiroğlu