İstihbarat servisleri sosyal medyayı izliyor !!!

Sadece Çin’de 200 milyon kullanıcıya haiz toplumsal medya platformu WeChat’in, insanların günlük dünyadaki hareketlerini takip edebilmek için istihbarat servisi tarafınca kullanıldığı iddiası gündeme bomba gibi düştü.

Apple’ın iOs, ve Google’ın android tabanlı cihazlarına ahenkli WeChat, sesli mesaj ve resim paylaşımının da yapılabildiği, daha fazla WhatsApp’a benzeyen; ama daha işlevsel bir uygulama.

Çin’in ilk ‘milli’ toplumsal medya uygulaması olan WeChat, üye sayısını hızla artırarak dünya genelinde bir etkiye haiz olma yolunda ilerliyor.

Çünkü, Twitter, Facebook ve Skype’ın sunmuş olduğu hizmetlerin benzerlerini tek çatı altında birleştiren uygulama, içerisinde İngilizce, Arapça ve Rusçanın da olduğu 8 dili destekliyor.

ÇİN İSTİHBARATI MI KULLANIYOR?

Dünya çapında milyonlarca kullanıcısı olan bu uygulama, son zamanlarda aktivistlerin suçlamaları ile karşı karşıya. aktivistler, bu ağın Çin istihbarat kuruluşları tarafınca takip edilmek bir yana doğrudan ‘kullanıldığı’nı iddia ederek yoğun bir halde eleştiriyor.

WeChat tıpkı öteki toplumsal medya araçları gibi bu tatbik ve bireylerin şahsi bilgilerini paylaşabildikleri bir alan.

Ama bu toplumsal ağ, öteki toplumsal ağlardan daha geniş bir hizmet yelpazesine haiz olduğundan daha fazla tercih ediliyor. Kullanıcılar daha fazla bilgiyi tek platformda paylaştıkları için de nezaret altında tutulması, izlenmesi, yerinin belirleme edilmesi, hatta hususi bilgilerinin ifşa edilmesi daha basit hale geliyor.

EN SOMUT SUÇLAMA

Bu durumun Çin’deki en somut örneklerinden biri Hu Jia. İnsan hakları savunucusu ve bir aktivist olan Hu Jia, başkaldırı ve hükümete karşı kışkırtıcı fiil yapmak suçundan 3 sene hapse mahkûm edildi.

WeChat uygulamasının ilk yayına başladığı günlerde güvenilir olduğunu, ama daha sonrasında meydana getirilen güncellemelerle emniyet problemininin ortaya çıktığını belirten Hu Jia, kendisi aleyhinde kanıt olarak mahkemeye sunulan ses kayıtlarının, WeChat platformu üstünden arkadaşlarına gönderilmiş olduğu sesli mesajları bulunduğunu vurguluyor. Jia, bu mesajların Çin’in iç emniyet bürosu tarafınca kaydedildiğini söylüyor.

Bu sızmanın ‘eksik yapılan’ emniyet ayarları nedeni ile mi yoksa daha değişik bir yöntemle mi gerçekleştiği hemen hemen netlik kazanmadı.

Siber Güvenlik başkanı Adam Segal ise yaptığı açıklamada emniyet zafiyetine yalnızca WeChat’in haiz olmadığını, malumat teknolojisi ve program servislerin bu tip emniyet açıklarına haiz olabileceklerini belirterek, öteki toplumsal medya ağlarının da bu tip problemleri olduğuna dikkat çekti.