Karabasan nedir? Karabasan gerçek mi?

Karabasan yüzyıllardır konuşulan gerçeği yansıtmayan hayali bir kahramandır. Özellikle eski Türk mitolojisinde kabus ve karabasana benzeyen çoğu yaratığın olduğu bilinmektedir. Hepsinde farklı özellikler bulunan bu yaratıklar genelde yaramaz olan evlatları engelleyebilmek için anne babalar tarafınca uydurulmuşlardır. Ancak zamanla harbiden yaşamış olduklarına inanılmıştır.

Bu yaratıklardan en bilinenleri Karabasan, Karakoncolos, Demirkıynak ve Gulyabanidir. Kısa bir araştırılma yapıldığında bu mitolojik yaratıkların hepsinin aslında tamamiyle nedensiz bir halde insanlara saldırdıkları bulunabilir. Bunun nedeni de tamamiyle insanoğlu tarafınca uydurulmuş olmalarıdır.

Örnek verecek olursak; bir maymun büyüklüğünde olan Karakoncolos insanlarla konuşarak iletişim kurabilen bir yaratıktır. Geceleyin belli bir saatten sonrasında dışarıda olan insanların önünü kesip onlara nereden gelip nereye gittiklerini sorar. Eğer içerisinde “Kara” sözcüğünün geçmiş olduğu bir yanıt verilmezse elindeki tarakla karşısındakine vurmaya başlar. Uydurulma nedeni ise evlatların geç vakte kadar dışarıda kalmalarını engellemek için uydurulmuş olan bir yaratıktır.

İçindekiler

Karabasan uykuda gelir

Karabasan ise gene eski Türk mitolojisinde yaşamış geceleyin uyuyan insanların odalarına girerek göğüs kafeslerinin üstüne oturan irice bir kedi ağırlığında tüylü bir yaratıktır. Karabasan geldiği vakit şahıs uyanık olduğu halde onun vermiş olduğu ağırlıktan kaynaklı yerinden kalkamaz. Hatta o denli ağırdır ki kişinin soluk almasına mani olur. Bu durumu yaşayan çoğu insan bulunmasına rağmak bu kişilerden hiçbirisi Karabasanın ne kendisi ne de silueti ile karşılaşmamışlardır. Bu sebepten kaynaklı da olayın tıbbi ya da ruhsal bir vaka olması daha ağır basmaktadır.


İlginizi Çekebilir
Günlük ne kadar uykuya ihtiyacımız var?



Geçici uyku felci

Bu durumun tıptaki açıklaması ise geçici uyku felcidir. Neden meydana geldiği meçhul bu vaziyet esnasında şahıs uykuda olduğu halde bütün olup biteni görüp duyabilmektedir. Ancak vücut uykuda olduğundan hareket edemez. Yine uyku hali kısmen devam etmiş olduğundan teneffüs da uyku halindeki gibi en azca düzeyde azar azar devam etmektedir.

Kişi uyanık bulunduğunun farkındadır fakat vücudunu hiç bir şekilde denetim edemez. Buna soluk alıp vermesi de dahildir. İşte bu yüzden soluk alma zorluğu çektiğini düşünür. Çünkü uyanık insan oldukça daha derin ve uzun soluk alıp verir. İşte bu vaziyet insanoğlu arasında Karabasan olarak ifade edilen durumdur. Ortada hiç bir mahluk olmamasına rağmak Karabasan denildiği vakit insanoğlu iyi mi bir durumla karşılaşıldığını bilirler. Uyku felci demek yerine Karabasan demek kişinin yaşamış olduğu bu olayın insanoğlu tarafınca daha iyi anlaşılması demektir. Ayrıca bkz: Sağlıklı bir gece uykusu için 3 öneri

Karabasan iyi mi engellenir?

Karabasan durumunu yaşamamak için en mühim sebeplerinden biri stres, azca uyuma ve uyku kalitesinin iyi olmamasıdır. Uyku felcinin yani karabasan’ın ortaya çıkmasını engellemede kafi süre ve kaliteli uyku uyumak önemlidir. Stresli olunan durumlarda ise uyumadan ilkin gevşeme egzersizleri stresi azaltmak yararlı olmaktadır.