NVMe SSD Nedir?

resim17982524
resim17982524

Depolama teknolojileri, devamlı gelişim göstermeye devam ediyorlar. Bu doğrultuda SSD modelleri, son vakit büyük gelişim gösterdiler. NVMe SSD modelleri de bu gelişmeler doğrultusunda teknoloji kullanıcılarıyla buluştular. Yeni bir SSD almaya kabul eden kişiler, NVMe kavramıyla gayet fazla karşılaşmaya başladılar. Fakat hemen hemen bir çok teknoloji kullanıcısı bu kavramın ne anlama geldiğini bilmiyor. Bundan kaynaklı NVMe SSD nelerdir sorusunun yanıtı gayet fazla merak ediliyor.

Bizler de bu yazımızda sizler için NVMe SSD nelerdir sorusuna yanıt vermeye çalışacağız. Bunun yanı sıra bu yeni nesil SSD türünün avantajlarına da değineceğiz. Ayrıca öteki SSD türleri arasındaki farkları da açıklayacağız. Böylece rehberimizi inceleyerek NVMe SSD’ler ile ilgili ayrıntılı bilgili olabileceksiniz. Şimdi gelin öncelikle NVMe SSD nelerdir sorusunun cevabına daha yakından bakalım.

İçindekiler

NVMe SSD Nedir?

NVMe, Non-Volatile Memory Express’in kısaltılmış hâlidir. Yani bu kavram, geçici olmayan bellekleri temsil etmektedir. 2000’li yıllarda bilgisayar teknolojileri hızla gelişmeye başladılar. Bu doğrultuda teknoloji üreticileri, kullanıcılarına daha kuvvetli donanımlar sunabilmek için muhtelif çalışmalar yaptılar. 2007’de meydana getirilen Intel Developer Forum ile beraber NVMe, ortaya çıkmaya başladı.

Bu forumda teknoloji şirketleri, yeni bir hafıza standardı üstünde çalışılması icap ettiğini savundular. Nitekim Intel, bu hususta harekete geçti ve 2008 senesinde ilk çalışmaları tamamladı. Intel tarafınca meydana getirilen çalışmalarla beraber 2009 senesinde NVMe için lüzumlu yöntem çalışmalar da başladı. Bu doğrultuda NVMe üstünde çalışması planlanan NVM Express Inc. çok ortaklı bir firma olarak kuruldu.

Teknoloji üreticileri, NVMe ile beraber kalıcı belleğin daha yüksek yazma ve okuma hızlarına ulaşmasını hedeflediler. Bu doğrultuda NVMe teknoloji üstüne çalışan NVM Express Inc. hızlıca etkin sonuçlar almayı başardı. 2012 ve 2013 yıllarında muhtelif teknoloji şirketleri, NVMe teknolojisiyle üretilmiş olan belleklerini kullanıcılarına sundular. Bu bellekler, o yıllarda rakiplerine göre süratli çalışmalarıyla dikkat çektiler.

Bunun üstüne Intel, 2014 senesinde NVMe tabanlı tasarlanan SSD modellerini pazara sundu. Böylece NVMe teknolojisiyle tasarlanan bellekler, çabucak yaygınlaşmaya başladılar. NVM Express Inc. geliştiricileri, NVMe teknolojisini bereketli çalışan bir hafıza teknolojisi geliştirmek amacıyla ortaya çıkarttılar. Bu doğrultuda NVMe bellekler, SSD’ler için tasarlandılar.

NVMe teknolojisi, belleğin hızını artırabilmek için CPU çekirdekleriyle eşleşerek çalışıyor. Bu sayede NVMe teknolojisi, veri giriş/çıkış işlemlerinin sayısını azaltarak SSD’lerin performansını artırıyor. Ayrıca NVMe, böylece SSD’lerde yaşanmış olan gecikmeleri de azaltıyor.

NVMe SSD Avantajları Nelerdir?

Teknoloji kullanıcıları, son vakit NVMe SSD modellerine yoğun alaka gösteriyorlar. Çünkü NVMe teknolojisi, SSD’lerde ciddi gelişmeler yaşanmasını sağladı. Fakat günümüzde hâlâ NVMe teknolojisinin ne işe yaradığını bilmeyen kişiler de mevcut. Bundan kaynaklı SSD satın alırken bir çok teknoloji kullanıcısı, NVMe SSD üstünlükleri nelerdir diye merak etmektedir.

HDD ve SSD modelleri arasındaki en büyük fark, hız konusu ile ilgili ortaya çıkıyor. HDD’ler işleyiş yöntemlerinden kaynaklı bilgisayarlar başta olmak suretiyle muhtelif teknolojik cihazlarda işlemlerin yavaş gerçekleşmesine niçin oluyorlardı. Bundan kaynaklı teknoloji üreticileri SSD’leri geliştirdiler.

Bu noktada NVMe teknolojisi, SSD’lerde hız performansını ciddi bir halde arttırdı. Çünkü NVMe tabanlı SSD’ler başta CPU olmak suretiyle muhtelif donanımlarla ortak bir halde çalışıyorlar. Bu sayede bu SSD’lerin hızları mühim seviyede artarken rötar sürelerinde de düşüş sağlanıyor. NVMe teknolojisi ile beraber SSD modelleri, çok yüksek seviyelerde yazma ve okuma hızlarına haiz olmaya başladılar.

NVMe SSD Avantajları Nelerdir

Bunun yanı sıra NVMe SSD modelleri, PCIe yuvalarıyla ahenkli şekilde geliştiriliyorlar. PCIe, bir veri yolu irtibat noktasıdır. PCIe teknolojisi de son vakit büyük gelişmeler gösterdi. Bundan kaynaklı PCIe irtibat noktasıyla ahenkli tasarlanan NVMe SSD modelleri, PCIe’nin sunduğu yüksek hız başta olmak suretiyle muhtelif avantajlardan faydalanıyorlar.

PCIe sürümleri, çıkış tarihlerine göre adlandırılıyorlar. Yani PCIe 4 teknolojisi, PCIe 3 teknolojisine göre daha yeni nesil bir teknolojidir. SSD üreticileri de NVMe SSD modellerini, yeni nesil PCIe teknolojilerine makul üretmeye çalışıyorlar. Bu doğrultuda SSD pazarında her PCIe sürümüne makul üretilen NVMe SSD modellerini bulmak mümkün.

NVM Express Inc. geliştiricileri, NVMe teknolojisini, dünya çapında bütün teknoloji kullanıcıları tarafınca kullanmak mümkün bir teknoloji olarak geliştirmeyi hedeflediler. Bu doğrultuda NVMe SSD’ler, M.2 irtibat arayüzüyle geliştiriyorlar.

NVMe SSD’ler Hangi Cihazlarda Kullanılabilirler?

NVMe SSD modellerini kullanabilmek için cihazlarınızın bu SSD modellerine hem donanımsal hem de yazılımsal olarak makul olması gerekmektedir. Teknoloji üreticileri, günümüzde üretmiş oldukları anakart modellerini NVMe SSD’ler ile makul olacak şekilde üretmektedirler. Bunun yanı sıra işletim sistemi geliştiricileri de NVMe SSD’leri sistemlerine entegre ediyorlar. Fakat aletinin NVMe SSD’lere makul olup olmadığını bilmeyen kişiler, bu SSD çeşidini kullanabilir miyim diye ikilemde kalabiliyorlar.

Eğer bilgisayar kullanıcısıysanız öncelikle anakartınızda NVMe SSD modellerine makul bir slot olması gerekmektedir. Anakartınızda makul slot olup olmadığını bilgisayarınızın kasasını açarak öğrenebilirsiniz. Bunun yanı sıra anakart modelinizi öğrenerek internette kısa bir inceleme yaparak da anakartınızda NVMe SSD slotu olup olmadığını bulabilirsiniz.

Bunun yanı sıra belirttiğimiz gibi işletim sisteminin de NVMe SSD’lere makul olması gerekiyor. Microsoft, Windows 8’den beri bütün Windows versiyonlarını NVMe SSD’lere makul olarak geliştirmektedir. Bunun yanı sıra şirket, Windows 7 için bir güncelleme yayınladı. Bu güncellemeyle beraber anakartları makul olan Windows 7 kullanıcıları da NVMe SSD’leri kullanabilmeye başladılar.

Apple, Mac modellerinde de NVMe SSD modellerini kullanıyor. Bu doğrultuda şirket, macOS 10 ile beraber bilgisayarlarını NVMe SSD’lere makul hâle getirdi. Bunun yanı sıra Apple, 2016 yılından beri de bir çok Macbook modelinde NVMe SSD’leri kullanmayı tercih ediyor.

Linux, NVMe SSD’leri en süratli şekilde entegre eden işletim sistemi oldu diyebiliriz. Linux için 2011 senesinde NVMe SSD güncellemesi yayınlandı. Daha sonra Linux, gösterilen tam sürümlerde NVMe SSD sürücülerini işletim sistemine tamamiyle yerleştirdi.

Bilgisayar üreticileri kadar akıllı telefon üreticileri de NVMe SSD’lere alaka gösteriyorlar. Örneğin Apple, iOS’u NVMe SSD’lere makul bir halde geliştirmeye başladı. Bunun yanı sıra şirket, birtakım iPhone ve iPad modellerinde bu SSD modellerini kullanıyor. Böylece NVMe SSD’ler, kısa süre sonra akıllı telefon ve tablet sektöründe de yaygınlaşabilirler desek yanlış olmayacaktır.

NVMe ve SATA SSD Arasındaki Farklar Nelerdir?

NVMe SSD nelerdir sorusunun yanıtını öğrenen kişiler, SSD satın almaya karar verdiklerinde öteki SSD çeşitleriyle kıyaslama yapmak isteyebiliyorlar. Bu noktada bir çok teknoloji kullanıcısı, SATA SSD ve NVMe SSD modellerini karşılaştırmaktadır. Çünkü SSD pazarının çoğunluğunu, bu iki SSD türü oluşturuyor diyebiliriz.

SAT yani Serial ATA teknolojisi, HDD’lerden SSD’lere geçiş döneminde maksimum tercih edilen veri nakliyat teknolojisi oldu. Bu teknoloji, bir kablo sayesinde veri depolama aygıtının anakarta bağlanmasını sağlıyor. 2000 yılından beri kullanılan bu teknoloji, vakit içinde muhtelif değişiklikler gösterdi. Böylece SATA, SSD’lerde de kullanılan bir teknoloji halini aldı.

Bunun yanı sıra NVMe ise belirttiğimiz gibi veri aygıtlarının hızlarının artırılması amacıyla tasarlanan bir teknolojidir. NVMe ve SATA SSD’ler arasındaki en büyük ayrım bu aşamada ortaya çıkmaktadır. SATA SSD’ler, HDD’lerden daha süratli depolama aygıtlardır. Ancak NVMe SSD’ler ve SATA SSD’ler arasındaki hız farkı olabildiğince fazladır.

NVMe ve SATA SSD Arasındaki Farklar Nelerdir

SATA SSD’ler, yaklaşık 550 MB/sn veri yazma ve okuma hızında çalışmaktadırlar. Bunun yanı sıra NVMe SSD’ler ise aktüel versiyonlarıyla beraber 64000MB/s’ye kadar hız değerlerine ulaşabiliyorlar. Bundan kaynaklı iki SSD türü içinde çok ciddi bir hız farkı mevcut. Ayrıca rötar süresi bakımından da NVMe SSD modelleri, SATA SSD’lere göre daha avantajlılar.

Ayrıca SATA SSD modelleri, 2.5 inç çerçeve boyutuna sahipler. Yani bu SSD modelleri, geniş ve kalın SSD modelleri olarak karşımıza çıkıyorlar. Ancak NVMe SSD modelleri ise M.2 irtibat arayüzüyle geliştirilmelerinden kaynaklı olabildiğince ince SSD’lerdir. Bundan kaynaklı cihazların kasaları içinde NVMe SSD’ler, SATA SSD’lere göre daha azca yer kaplamaktadırlar.

Genel olarak baktığımızda NVMe SSD’ler hem hız hem de alan konusu ile ilgili SATA SSD’lere göre daha kullanışlılar. Fakat NVMe SSD’ler yeni nesil SSD modelleri oldukları için piyasada genelde SATA SSD modellerine göre daha yüksek fiyatlarla satılmaktadırlar.

NVMe SSD Nedir: Sıkça Sorulan Sorular

SATA yerine NVMe SSD takılır mı?

SSD satın alırken sisteminizde yer edinen slotlar olabildiğince önemlidir. Çünkü slotlarınız, cihazınızda kullanabileceğiniz SSD çeşidini direkt olarak belirlemektedir. Eğer sisteminizde SATA girişi mevcutsa bu girişe NVMe SSD takamazsınız. Aynı şekilde şayet NVMe SSD için üretilen bir girişiniz mevcutsa bu girişe SATA SSD takamazsınız. Çünkü SATA ve NVMe SSD modellerinin giriş protokolleri temelde birbirlerinden farklılardır.

SSD modellerinde NVMe ne demek?

NVMe, geçici olmayan hafıza demektedir. Bu teknoloji yakın zamanda bellekler için geliştirilmiştir ve SSD’leri hem hız hem de kullanılabilirlik açısından yükseltmiştir. Yeni nesil SSD’ler genelde NVMe teknolojisiyle geliştirilmektedirler.

NVMe SSD’ler bozulurlar mı?

SSD’lerin genel hatlarıyla muayyen bir kullanım süreleri mevcuttur. Bundan kaynaklı bir müddet sonra kullanmış olduğunuz SSD modelinde yavaşlama gibi problemler gözlemleyebilirsiniz. Bunun yanı sıra SSD’ler HDD’lere göre daha dayanıklı depolama araçlarıdır. Bu sayede şayet SSD’ler düşme, vurma gibi direkt olarak darbelere maruz kalmazlarsa uzun soluklu kullanım ömrü sunmaktadırlar.

NVMe SSD FPS artışı sağlar mı?

Depolama aygıtları, FPS artışı sağlamazlar. Bundan kaynaklı NVMe SSD modelleri de FPS artışı sağlamamaktadırlar. Fakat NVMe SSD’ler, hız konusu ile ilgili olabildiğince başarılıdırlar. Bundan kaynaklı oyun, uygulama içi FPS artışı gözlemlenmese de muhtelif işlemlerin daha süratli bir halde yapılmasını sağlamaktadırlar.

Genel Değerlendirme

SSD üreticileri, her geçen NVMe teknolojisini daha fazla kullanıyorlar. Bu doğrultuda SSD satın almaya kabul eden ya da SSD’ler üstüne inceleme yapan kişiler, NVMe kavramıyla gayet fazla karşılaşıyorlar. Bundan kaynaklı bir çok teknoloji kullanıcısı, NVMe SSD nelerdir diye merak etmektedir. Bizler de bu yazımızda sizler için NVMe SSD’lerin ne işe yaradığını açıkladık.

2007 yılından itibaren süratli bir süreçle tasarlanan NVMe teknolojisi, depolama aygıtlarının gelişimini büyük oranda hızlandırdı. Çünkü NVMe vasıtası ile SSD’lerin yazma ve okuma hızları ciddi şekilde arttı. Bunun yanı sıra bu teknoloji, SSD’lerin rötar süresinin de azalmasını sağladı. Bu yüzden NVMe SSD modellerinin sayısı gün geçtikçe artış göstermektedir.

Bu yazımızda NVMe teknolojisinin SSD modellerine sağladığı üstünlükleri açıkladık. Bunun yanı sıra bir çok SSD kullanıcısının ikilemde kalmış olduğu SATA SSD mi NVMe SSD mi sorusuna da yanıt vermeye çalıştık. Böylece rehberimizi inceleyerek NVMe SSD ile aklınızda yer edinen bütün sorulara yanıt bulabilirsiniz.

Sizler için hazırladığımız NVMe SSD rehberimiz burada sona eriyor. Her geçen gün gelişmeye süren NVMe SSD modelleri hakkındaki soru ve düşüncelerinizi aşağıda yer edinen yorumlar kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.