Sosyal İkilem: Bir Netflix belgeselinden daha fazlası

Her gün saatlerce vaktimizi geçirdiğimiz toplumsal medyanın, aslında bizlerin vaktinin daha fazlasını orada geçirmemiz için, devamlı olarak algoritma yenilediğiniz biliyor muydunuz? Hatta ve hatta Sosyal İkilem Netflix belgeselini izlediyseniz, toplumsal medya uygulamalarının şahıs bazlı algoritma ya da bildirimler oluşturabileceğini bile öğrenmiş olurdunuz.

En toplumsal olarak adlandırılan çağımızda, sosyallik geçmiş dönemlere nazaran en azca hareket ve en azca efor ile gerçekleştirilmekte. Bunun temel sebebi olan toplumsal mecralar, bizleri daha fazla kendilerine bağlamak için ahlaki dışı şekilleri bile denemektedir.

Belgesel filmimizde devamlı olarak vurgulanan bir vaka daha var ki, o da bizleri çok hayrete düşürdü. “Eğer bir ürün bedava olarak sizlere sunuluyorsa, orada ürün sizsiniz demektir.Sosyal İkilem izle ve sonrasında bu cümleyi tekrar oku. O vakit cümlenin ne kadar mantıklı geldiğini daha net anlayabilirsin.

İçindekiler

Sosyal medya sosyalleşme yeri mi? Vakit tuzağı mı?

Sosyal medya olarak girdiğimiz bütün mecralar Facebook, Twitter, Instagram, Youtube ve benzeri, sizlere göre bir vakit tuzağı mı? Sosyal medya sosyalleşme yeri mi? Sorusunun yanıtı da, vakit tuzağı mı? Sorusunun yanıtı ile aynı. İkisinin cevapları da evet! Peki nasıl?

  • Sosyal medyayı derli toplu ve bilgili olarak kullanan bir bireyin, gününün muayyen bir kısmından fazlasını (örneğin günlük 1 saat 30 dakika) toplumsal mecralarda harcamadığını görmekteyiz. Bu şekilde kullanan kimselere sosyalleşme ve aynısı faydalar sunabilir.
  • Diğer yönden bakacak olursak, gününün 8-9 saatini yalnızca elektronik bir ekrana bakarak geçiren ve genelde o mecralar dışında, reel gündelik hayatta iletişim oluşturmayı sevmeyen kişiler içinse, hem vakit tuzağı, hem de sosyalleşmesinin önünde büyük bir engel.

Sosyal medya kullanım tavsiyeleri

Öncelikle belirmemiz gerekirse, çocuklar en azından 13 yaşına gelene kadar toplumsal mecralarda hesap oluşturmamalılar. Bu görüş ilmi bir görüş değil, bizlerin kişisel fikri ve edinmiş olduğu deneyimlere dayanmaktadır. Sosyal medya kullanım tavsiyeleri vermeden önce, 13 yaşına gelen bireylerinde aile denetimi altında, toplumsal mecralarda bulunmalarını öneri ediyoruz.

  • Tavsiyelerimize başlarken, toplumsal medyada harcadığınız tarihi günlük olarak not etmenizi önermekteyiz. İnstagram uygulamasından, günlük ne kadar online olduğunuz bilgisine direk ulaşabilirsiniz.
  • Harcadığınız vakit mümkünse gün içinde 1 – 1.5 saati geçmesin. Sosyal medya kullanım tavsiyeleri içinde verdiğimiz bu vakit dilimi, bize göre tercih edilmesi ihtiyaç duyulan en çok vakit dilimidir.
  • Sosyal mecralarda kendinizi tamamiyle kaybetmeyin! Sanki reel dünya asla var olmamış gibi hareket etmeniz ya da reel dünyadan nefret etmenize gerek yok.
  • Empati duyarak yorum yapın. Empatiden uzak yorumlarda, karşınızda bulunan kişinin bir robot olmadığını, bir insan bulunduğunu hatırlayarak, empatiden uzak yorumlara katılmayın, yardımcı vermeyin ve o biçim yorumlar yapmayın.
  • Çevrenizdeki kişilere de en azca toplumsal medya kadar alaka gösterirseniz, sosyalleşme olanağınızın çok daha fazla olacağına ve çok daha iyi iletişim becerileri edinebileceğinize inanıyoruz.

Sonuç olarak, toplumsal medya bazı zamanlar bir canavar ve olabildiğince fena bir yer gibi lanse edilse bile, toplumsal medya kullanımının sınırlarını belirleyerek, toplumsal medyadan bilgi, birikim, genel kültür ve eğitim olarak faydalı çıkmanız mümkün. Süre uzadıkça ise, eğlence ve aynısı olayların yerini, aşağılıma ve önemsizlik hissi almaktadır. Unutmayın, kimsenin yaşamı toplumsal medyadaki kadar kusursuz değil.