Sosyal medyanın bireyler üzerindeki etkisi

Sosyal medya, çoğu şahıs ve kurum tarafınca etken kullanılan ve kullanıcılarının kendi hazırladıkları içerikleri çevrimiçi şekilde paylaştıkları bir ağdır. Kendi içeriklerinin yanı sıra karşı tarafında paylaşımlarına çabucak ulaşabilen bireyler, böylece de bilgiye süratli erişim elde etmiş oluyorlar. Sosyal medya, günümüzde kişilerin birbirleriyle en hızlı şekilde etkileşime geçtiği bir ortamdır. İnsan arasındaki etkileşim, dönüşüm, erişim ve irtibat kurmanın basit ve dijital boyutudur.

Sosyal medyanın en mühim amaçlarından biri sosyalleşmektir fakat bunun yanısıra bireylere sunulan bir reklam ve malumat alma platformudur. Kişi ya da kurum isterse kendi reklam yapabilir isterse çoğu ürün ile ilgili bilgili olabilmek için meydana getirilen reklamlara basitçe erişim sağlayabilir.

Ayrıca bireyler işletme reklamlarına ya da haberlere basitçe yorumlar yaparak fikirlerini beyan edebilmektedir. Bu şekilde toplumsal medya, bireylere kendilerini özgürce anlatım edebilecekleri bir alan sağlamaktadır.

Sosyal medya, toplumda oldukça çabucak yayılmakta ve her yaş kesimine hitap edecek içerikleri içerisinde bulundurmaktadır. Teknolojiyle beraber hayatımızda büyük bir yer alan sosyal medya, öteki geleneksel medyaları yerini çoktan almaya başlamıştır. Sosyal medyadaki daha avantajlı platformlar insanları geleneksel medyalar uzaklaştırarak toplumsal medyaya yöneltmiştir.

Kolay erişim, kitlelere basit ulaşım, kendini anlatım edebilme gibi özellikler bireylerin toplumsal medyaya yönelme nedenlerinden bir kaçıdır.

İçindekiler

Sosyal medya ve kişiler üstündeki etkiler

Dünyada üç milyar insan, yani toplam nüfusun yüzde 40’ı toplumsal medya kullanmaktadır. Araştırmalar günde yaklaşık 2 saatimizi toplumsal medyada geçirdiğimizi söylemektedir. İnsanlar günlük yaşadıkları stresi azaltmak adına toplumsal medyayı kullanmayı tercih etmektedir. Ancak toplumsal kullanması stresi azaltmak yerini bireylerdeki stresi artırmaktadır.

Yapılan araştırmalara göre kadınların erkeklerden daha fazla strese girdiği söylenmektedir. Çünkü erkekler hanımlara göre toplumsal medya kullanımına daha mesafeli davranmaktadır ve bu da onları hanımlara oranla stresten korumaktadır.

Sosyal medya bireyler üstünde oldukça fazla tesir bıraktığı için bireylerin ruh halleri de birbirlerini etkilemektedir. İyi ya da fena ruh halleri kişiler arasında toplumsal medya üstünden oldukça basit bir halde yayılmaktadır.

Endişe, depresyon, uyku bozukluğu ve bağımlılık gibi toplumsal medyanın bireyler üstünde oluşturduğu çoğu negatif tesir bulunmaktadır.

Bu şekilde olumsuzlar yüzünden bireyler kendi özsaygılarını yitirmekte ve öteki bireylere imrenmektedir. Bu gibi duygular insanların yanlızlaşmasına yol açmaktadır.

Bir süre sonra kalıplaşmış düşüncelerin ürünü olan kendi özgünlüklerini oluşturamamış bireyler kendilerini toplumsal medyada var etmek adına toplumdaki benliklerinden vazgeçmektedir. Muhatap olduğumuz teknolojiler beyninizin yapısını değiştirmekte ve başkalarının sizi sevinçli zannetmesi üstüne geliştirilmiş bir dünyaya itmektedir. Bu yüzden toplumsal medya hem en büyük sosyalleşme alanıdır hem de sizi reel yaşamdan soyutlayan en büyük asosyal bir alandır.

Sosyal Medyanın Zararları

  • Kimlik oluşumuna negatif etki
  • Mahremiyet duygusunun gelişimini engelleme
  • Kandırılma ve suistimal edilme
  • Popüler olma isteği
  • Toplumdan uzaklaşma ve yalnızlaşma
  • Kilo alma ve hareketsiz hale gelme

Sosyal medyanın olumsuzlarının yanısıra en mühim faydalarından biri bütün hayattaki haberlerden anında ve basit bir şekilde haberder olabilmektir. Bireylerin kendilerini özgürce anlatım edebilmelerini elde eden toplumsal medya böylece doğru kullanımda bireyin özgüveninin artmasını sağlamaktadır. Sosyal medyada insanoğlu artık daha serbest ve böylece de daha üretkenler.

Sosyal Medyanın Yararları

  • Dünyada olup biteni görmek
  • Diğer bireylerle daha basit iletişim kurmak
  • Dersler ve ödevler ile ilgili bilgili olmak
  • Bilgiye basit ulaşım
  • Kendini basitçe anlatım edebilme