Taşınma sonrası Kira Kontratı ve İkamet Değişikliği işlemleri

Ev nakliyat ya da yeni bir eve taşınma durumu sırasında yapılması ihtiyaç duyulan kira kontratı ve ikamet adresi değişikliği dört gözle beklenen hususları ayrıntıları ile adım adım yazdık. Kiralık ev için ikamet alma, kira kontratı oluşturma gibi işlemlerin detaylarını aşağıdaki şekilde görebilirsiniz.

Öncelikle belirtmek gerek görülürse kira sözleşmesi ve ikametgah alımında paylaştığımız mevzular yalnızca konutta kiracı olarak duracak kişiler için yazılmıştır, mülk sahibi olunması halinde değişik işlemler gerekebiliyor. İşte ev nakliyat sırasında ve sonra adım adım yapabileceğiniz adres değişikliği işlemleri.

Öncelikle bütün satmaca işlemlerinden ve ikamet değişikliğinden ilkin kiraladığınız ev için kira sözleşmesi yapmanız gerekiyor. İşte kira kontratı için yapılacak işlemler.

İçindekiler

Kira sözleşmesi iyi mi yapılır, nelere dikkat edilmeli?

Kira sözleşmesi öteki adıyla kira kontratı, kiralanan ev sahibi (mülk sahibi) ve kiracı içinde meydana getirilen yazılı sözleşmedir. Bu kontrat içinde mülk sahibi detayları ve kiracı detayları ayrıntılı olarak yer almaktadır. Bunlar TC hüviyet numarası, adres ve telefon numarası gibi bilgilerdir. Kiralanan evin adresi açıkça bu sözleşmede belirtilerek her iki tarafın da imzası ile o ev artık kiracıya devredilmiş olacaktır.

Kira sözleşmesi üstünde aylık kira bedeli, depozito miktarı, senelik kira toplamı ve senelik kira zammı payı gibi bilgiler de yazılmalıdır. Kira sözleşmesinde evde kırık, çalışmayan, hasar görmüş ve sorunlu olan bütün eşyalar yazılmalıdır, şayet sağlamsa sağlamlıkları not düşülmelidir. İmzalamadan ilkin kira miktarı, kira ödeme günü gibi detayları ve bilhassa de hüviyet bilgilerinin doğruluğundan emin olunarak imzalanmalıdır. Tüm bu işlemlerin sonra artık evin yeni (geçici) sahibi kiracı olacaktır.


İlginizi Çekebilir
Taşınma sonrası Doğal Gaz, Elektrik ve Su Aboneliği işlemleri



Taşınma sonrası ikamet değişikliği iyi mi yapılır?

Adres değişimleri bilinmiş olduğu suretiyle Nüfus müdürlüklerinde gerçekleştirilmektedir. Farklı bir eve taşınma ya da adresinizde bir değişim olması halinde bulunduğunuz ilçedeki nüfus müdürlüklerine bildirmeniz yasal bir zorunluluktur. Yeni kiralanan bir eve ikamet aldırmak için lüzumlu belgeler ise şu şekildedir;

  • Kira kontratı
  • Nüfus cüzdanı / kimlik

Eğer taşındığınız ya da adresinizi almak istediğiniz yerde öteki birileri oturuyorsa bu durumda o evde ikamet eden kişilerden biri ile nüfus müdürlüğüne gidilmesi zorunludur. Adres değişikliği sonrası isterseniz İkametgâh belgesi de alabilirsiniz. Adres değişikliği yapma tutarı ya da ikametgâh belgesi almak kaç TL diyenler için bilhassa belirtelim her iki prosedür de ücretsizdir, adres değişikliklerinde rastgele bir ücret alınmamaktadır.

Güncelleme: Artık adres değişimleri E-devlet üstünden yapılabiliyor

19 Ekim 2020

Daha daha önceden yalnızca Nüfus Müdürlüğü üstünden yapılabilen ikamet nakliyat işlemi, E-devlet üstünde meydana getirilen güncelleme ile beraber artık çevrimiçi olarak yapılabiliyor. Vatandaşlık numaranız ve şifreniz ile beraber E-devlet’e giriş yaparak adres değişikliği yapabilirsiniz. Bunun için izlemeniz ihtiyaç duyulan adımlar şu şekildedir;

E-devlet üstünden adres değişikliği iyi mi yapılır?

  • E-devlet sitesine gidin (turkiye.gov.tr)
  • Sisteme giriş yapın (TCKN ve şifreniz ile birlikte)
  • Arama kısmından ya da Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü altından Adres Değişikliği Bildirimi sayfasını açınız.
  • Taşınma tarihinizi seçin.
  • Adresini taşımak istediğiniz bireyleri seçin. (Kendiniz ya da aileniz)
  • Adres değişikliği yapmak istediğiniz kişilerin hüviyet bilgilerini giriniz ve değişikliği onaylayın.
  • Hepsi bu kadar! Adres değişikliği tamamlandı…

Adres değişikliğini bildirme süresi

Yapılan adres değişimleri en çok 20 iş günü içinde bildirilmeli ve ikamet yeni adrese taşınmalıdır. Bu sürenin sonra cezai prosedür uygulanabilmektedir.

Adres değişikliğini bildirmeme cezası

Adres değişikliği yapmama ya da nüfus müdürlüğüne bildirmeme cezası bulunmaktadır. Yeni adres bildirimi yasal süresi içinde gerçekleştirilmez ise 480 TL, yanlış ve yalan beyanda bulunanlar için 963 TL olarak uygulanmaktadır. Adres değişikliği cezası nereye ödenir merak edenler için ise uygulanan bu cezalar Defterdar Muhasebe Müdürlüğüne ya da Mal Müdürlüğüne yatırılması gereklidir.

Doğal gaz, Su ve Elektrik abonelikleri nakliyat / tekrar açtırma ile ilgili ayrıntılı malumat için buraya tıklayın.

Sayfada bulunan bilgiler 19 Ekim 2020 tarihinde güncel bilgiler ile revize edilerek tekrar yayınlanmıştır.