Türkiye’nin Enleri

Kültürel ve coğrafi konumu açısından en avantajlı ülkelerden biri olan Türkiye bilhassa Asya ile Avrupa kıtasını birbirine bağlayan bir ülke olarak öne çıkıyor. Gezilecek yerleriyle yabancı turistlerin tercih etmiş olduğu rotalardan biri olan ülkemiz yiyecek kültürüyle de adından laf ettiriyor.

Türkiye’nin enleri temalı bu içeriğimizde ülkemizde bulunan markalardan coğrafi bölgelere, en büyük yapılarından en uzun köprülerine kadar çoğu bilgiyi listeledik. Not: Listede bulunan bilgiler 2020 yılı bilgileriyle hazırlanmış olup değişiklik gösterebilen başlıklar sonraki yıllarda farklılık gösterebilir.

İçindekiler

Türkiye’nin enleri listesi

Nüfus bilgilerinden yüz ölçümüne, göllerden akarsulara, adalardan tünellere kadar Türkiye’nin enlerini açıklamalar yani özellikleriyle beraber listeledik. Türkiye’nin kesinlikle bilinmesi gereken, KPSS ve benzer sınavlarda dahi karşınıza çıkması büyük ihtimalle o özelliklerini gelin beraber inceleyelim.

Türkiye’deki en kalabalık şehir

Türkiye’nin en kalabalık şehri tahmin edilebileceği suretiyle İstanbul’dur. İstanbul’un aktüel nüfusu 15 milyon 519 bin 267’dir. İstanbul Türkiye’nin ekonomik, zamanı ve sosyo-kültürel açıdan önde gelen şehridir.

Türkiye’de nüfusu minimum olan şehir

Türkiye’de nüfusu minimum olan şehir 84 bin 660 şahıs ile Tunceli’dir. Buna göre Tunceli nüfus bakımından Türkiye’nin en ufak şehridir.

Türkiye’deki en kalabalık ilçe

İlçelerdeki nüfus yoğunluğu ele alındığında Türkiye’nin nüfus bakımından maksimum yani en kalabalık nüfusa haiz ilçesi Esenyurt’tur. Esenyurt ilçesi İstanbul Avrupa kıtasında yer alır. İlçenin nüfusu 954 bin 579 kişidir.

Nüfusu minimum olan ilçe

Türkiye’deki ilçeler içinde en azca nüfusa haiz ilçe Yalıhöyük’tür. 1.629 nüfusa haiz ilçe Konya’ya bağlıdır.

Yüzölçümü en büyük il

Türkiye’de yüzölçümü bakımından en büyük il Konya’dır. Konya’nın yüzölçümü 38 bin 873 km2’dir.

Yüzölçümü en ufak il

Türkiye’nin yüzölçümü bakımından en ufak ilçesi ise 167 km2 ile Yalova’dır.

Ayrıca bkz: Yüzölçümüne göre Türkiye’nin illeri

Türkiye’nin en yüksek dağı

Türkiye’deki en yüksek dağ 5.137 metre ile Ağrı dağıdır. Dağın %65’lik bir kesimi Iğdır ilinde, kalan %35’lik kesimi ise Ağrı ili sınırları içerisindedir.

En son il olan şehir

Türkiye’de son olarak il olan şehir Düzce’dir 81 plaka koduna haiz Düzce 1999 senesinde il olmuştur.

En yüksek rakıma haiz il

Rakım olarak yani deniz seviyesine göre en yüksekte bulunan il 1990m ile Ardahan’dır.

Türkiye’nin en büyük gölü

Türkiye sınırları içinde bulunan en büyük göl 3.755 km2 ile Van Gölü’dür. Van Gölü, Bitlis sınırları içinde bulunan Nemrut volkanik dağının patlaması sonucu, bölgedeki tektonik çöküntü alanının önünün kapanmasıyla oluşmuş bir volkanik set gölüdür.

En işlek sınır kapısı

Türkiye’nin kesafet olarak giriş-çıkışın maksimum yapıldığı, en işlek sınır kapısı Kapıkule’dir. Bunun sebebi Avrupa’ya meydana getirilen ithalatlar ve ihracatın buradan yapılmasıdır. Kapıkule Sınır Kapısı, Türkiye-Bulgaristan gümrük kapısıdır.

Türkiye’deki en büyük ada

En büyük ada 279 km2 yüzölçümü ile Gökçeada’dır. Ege Denizi’nin kuzeyinde, Saros Körfezi girişinde yer almaktadır. Gökçeada bunun yanı sıra Çanakkale’nin bir ilçesidir.

Türkiye’nin en uzun tüneli

Ovit Dağı Tüneli, Rize-Erzurum arasındaki kara yolunun İkizdere-İspir mevkinde bulunan Ovit Dağı Geçidi’ni aşan kara yolu tünelidir. Tünelin uzunluğu 14.3 km olup Türkiye’nin en uzun tüneli olmasının yanı sıra dünyanın ise en uzun çift tüplü kara yolu tünelidir.

Türkiye’nin ikinci büyük tüneli ise Ordu’da bulunan Nefise Akçelik Tüneli‘dir.

Türkiye’nin en büyük barajı

817 km2 alana 84,5 milyon m³ beden hacmine haiz Atatürk Barajı, Adıyaman ve Şanlıurfa illeri arasında, Fırat Nehri üstünde kuruludur. Baraj enerji ve sulama amaçlı olup Türkiye’nin en büyük barajıdır. 1992 senesinde açılmıştır.

Türkiye’nin en kıymetli markası

Türk Hava Yolları (THY) Türkiye’nin bayrak taşıyıcı milli hava yolu şirketidir. Değeri 1.9 milyar dolar olan Türk Hava Yolları’nın merkezi İstanbul’dadır.

Türkiye’de gerçekleştirilen en büyük deprem

Büyüklük bakımından Türkiye’de meydana gelmiş en şiddetli deprem 1939 senesinde gerçekleşmiştir. Erzincan’da gerçekleştirilen bu zelzele 7,9 şiddetinde ölçülmüştür.

Ayrıca bkz: Dünyada ve Türkiye’de meydana gelmiş maksimum can alan depremler

Türkiye’nin en yüksek binası

Türkiye’nin en yüksek binası İstanbul’da bulunur. 293 metre yüksekliğe haiz Skyland İstanbul Türkiye’nin en yüksek binası ünvanına sahiptir.

Türkiye’nin en uzun sınır komşusu

Ülkemizin en uzun sınır komşusu Suriye’dir. Toplam sınır mesafesi 911 km’dir.

Türkiye’nin en kısa sınır komşusu

Ülkemizin en kısa sınır komşusu Azerbaycan’dır.

En kuzeyde bulunan il

Karadeniz’e kıyısı olan iller haritası.

Türkiye’nin en kuzeyinde bulunan yer Sinop İnceburun’dur. Buna rağmen en güneyde bulunan nokta ise Hatay Topraktutan’dır.

En büyük kampüse haiz üniversite

Alan olarak en büyük kampüse haiz üniversite 85 km2 alanı ile Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi‘dir.

Türkiye’deki en büyük cami

Geçtiğimiz yıllarda inşa edilen Büyük Çamlıca Camii Türkiye’nin en büyük camisi konumundadır. Caminin kapasitesi 63 bin kişidir.

Türkiye’deki en yüksek köprü

Pervari Beğendik Köprüsü 165 metre yüksekliği ile ülkemizin en yüksek köprüsüdür.

En uzun asma köprü

Osman Gazi Köprüsü – Kocaeli

Türkiye’nin en uzun asma köprüsü 2.682 metrelik uzunluğu ile Osmangazi Köprüsüdür. Köprü bunun yanı sıra dünyanın dördüncü en uzun açıklıklı asma köprüsüdür.

En uzun süre yayında kalan dizi

Türk tv tarihinde en uzun süre yayında kalan dizi Kaynanalar dizisidir. Dizi 1974 – 2005 yılları aralığında seyirci ile buluşmuştur.

Türkiye’nin en büyük hastanesi

Ülkemizde inşa edilerek hizmete açılmış en büyük hastane 3633 döşek kapasitesi ile Bilkent Şehir Hastanesi’dir.

Türkiye’deki en eski işletme

Türkiye’nin malum en eski işletmesi Hacı Bekir Lokumları’dır. Kuruluş tarihi: 1977


İlginizi Çekebilir
Türkiye’nin 7 Harikası