VK nedir? VK nasıl kullanılır?

Facebook’un hoş bir alternatifi olan VK daha fazla Rus ve eski Demirperde ülkelerindeki insanoğlu tarafınca kullanılan bir sosyal medya sitesi. Facebook gibi artık hepimiz tarafınca kullanılan bir toplumsal medya sitesi dışında, VK gibi bir alternatif toplumsal medya sitesine niçin üye olunması gerektiği sorusuna en hoş cevap VK’nın Facebook’ta olmayan birçok özelliği haiz olmasıdır. VK’nın açılımı VKontakte’dir.

İçindekiler

VK ile ilgili merak edilenler

Eylül 2006’da kurulan VK hızlıca mühim bir kullanıcı sayısına ulaşmıştır. Eylül 2012’de sitenin üye sayısı 140 milyon sayısına ulaşmıştır. Sitenin kurucusu Pavel Durov’dur ve VK’nın %12 hissesi kendisine aittir. Diğer paydaş ise her insanın bilmiş olduğu e-posta sitesi Mail.Ru Group’tur. Kesin olarak bilinmemekle beraber %33 civarında hissenin de Mail.Ru’ya ait olduğu düşünülmektedir.

VK üstünde düzmece hesap açmak neredeyse imkânsız. Bunun nedeni ise dünyanın neresinde olursanız olun kayıt prosedürü esnasında sizden cep telefonu numaranızın istenmesi. Cep telefonunuza bir kod gönderilerek bu kodu kayıt esnasında ekrana yazarak kaydolma prosedürünü tamamlıyorsunuz. Elbette oldukça sayıda cep telefonu hattı olanlar oldukça sayıda hesaba haiz olabiliyorlar. Bununla beraber şayet VPN üstünden VK’ya giriş yapmak dilerseniz site bunu anlıyor ve daha önceden seçtiğiniz emniyet sorularını size soruyor. Bu programlar insanda harbiden bir emniyet duygusu uyandırıyor.

VK üye olurken işi bu kadar sıkı tuttuğundan kaynaklı üye olduktan sonra kullanıcıyı oldukça fazla sıkmıyor. VK üstünde hepimiz birçok paylaşımı yapma konusu ile ilgili özgür. Site içerisinde bir sansür mekanizması yok. Ancak düzmece hesabınız olmadığı ve kimliğinizin açıkça ortada olduğundan kaynaklı talep eder istemez paylaşımlarınıza dikkat ediyorsunuz. Bununla beraber sitenin üyelerinin çoğunluğu Rusya ve Rusça konuşulan ülkelerden oldukları için Rusça olan paylaşımlara sık sık muadil geliyorsunuz.

Kesintisiz müzik keyfi

VK’yı Facebook’tan ayıran mühim özelliklerden biri de sitenin kendi içerisinde bir playlist hususi durumunun olması. Siteye mp3 olarak şarkı yüklemek mümkün. Sizin yüklediğiniz ya da daha ilkin yüklenmiş şarkılardan kendinize bir playlist yaratabiliyor ve siteyi gezerken bu playlisti dinleyebiliyorsunuz. Sayfa değiştirseniz dahi müzik çalmaya devam ediyor. Bir öbür hoş hususiyet ise mp3 dosyasını VK üstüne kim yüklemişse onun adının bu mp3’ün her paylaşıldığında görüntülenmesi. Facebook üstünde meydana getirilen bir paylaşım bir öbür şahıs tarafınca paylaşılırsa ilk paylaşan şayet bir profil ise bu isim kayboluyor ve son olarak paylaşım yapanın ismi görünüyor. Ancak VK’da yapmış olduğunuz bir paylaşım ya da eklediğiniz bir dosya ne kadar paylaşılırsa paylaşılsın adını paylaşımın yanısıra kalmaya devam ediyor.

VK’nın kuşkusuz Facebook kadar kullanıcısı yok. Ancak Facebook’a karşın ayakta kalması ve yavaş yavaş büyümeye devam etmesi taktir edilmesi ihtiyaç duyulan bir durum. VK sitesinin görünüşü de Facebook’a benziyor. Mavi ve beyaz içerikli olan sitede maksimum alaka çeken oldukça daha ferah bir arayüz. Gereksiz reklamlar bulunmayan VK’da yazılar içerisinde de kaybolmuyorsunuz.