VSync nedir? VSync Açmalı mıyım?

Dikey eşzamanlılık (senkronizasyon) ya da VSync deyin! VSync nedir? Yüksek yüklü video oyunlarını problemsiz bir halde çalıştırmak istiyorsanız VSync, video oyunlarınızı monitörler ve GPU’larla senkronize eden bir mekanizmadır.

Şimdi hayal edin, geniş bir oyun bilgisayarı ya da oyun konsolu getirdiniz, Grafik kartlarından GTA, Shadow Warrior, Mafya ve daha bir oldukça şey gibi gereksinim duyduğumuz her hususi şeye tonlarca para yatırdınız.

Her şey ayarlandı ve oyununuzu oynamaya başlıyorsunuz, sonrasında birdenbire grafikler “parçalanıyor”, oyununuzu ve ruh halinizi kapatıyor. Seni fena hissettirdiğim için üzgünüm fakat bu bir oldukça oyuncunun başına geliyor.

O yırtık renkli şeritler şimdi öfkemizi artırıyor, bu problemi iyi mi çözebiliriz? İşte burada sizi Dikey Senkronizasyon (Vsync) ile tanıştırıyoruz.

Bu makalede, VSync (Vertical sync) hakkındaki her şeyi, kullanımlarını ve bir oyuncunun bilmesi gereksinim duyulan öteki mühim şeyleri ele alacağım. VSync’in bu görkemli yolculuğuna uzun bir sürüş yapalım.

Piyasaya sunulan bir oldukça yeni teknoloji olmamasına rağmen, VSync bir oldukça insan için en tanınmış seçenek olmaya devam ediyor.

Neler Okuyacaksınız? →

Dikey Senkronizasyon ya da VSync Nedir?

Oyunun kare hızını ayarlayarak oyuncunun bereketli bir halde oynamasına yardım eden bir teknolojidir. VSync, bir oyunun kare hızını buna göre senkronize eder.

Sadece bu değil, bunun yanı sıra oyun monitörünün yenileme hızını da artırır. Geliştiriciler bu teknolojiyi tek bir GO’da Ekran yırtılmasını iyileştirmek için tasarlar.

Şimdi bilgisayarımızda niçin yırtılma bulunduğunu merak edebilirsiniz. Bilgisayarımızın yenileme hızı saniyede kare ile senkronize olmadığında gerçekleşir. Bu teknoloji öncelikle GPU tarafınca tanıtıldı.

Ayrıca Bknz: CPU, GPU, APU… Nedir bunlar?

Ekran yırtılmasında, grafiğiniz etkili bir halde hizalanmadığında da olur. Bazen imaj parçalara ayrılmış gibi görünüyor. Aşağıda, Ekran yırtılmasının iyi mi göründüğünü daha net hale getirmek için bir görsel verilmiştir.

Şimdi birtakım insanoğlu ekranlarının yırtılmasının ancak süratli hareketleri esnasında ya da rastgele bir düşmanla karşılaştıkları sırada gerçekleştiğini söylüyor, Neden? Evet bu bir oldukça insanda olur, zira kare hızı bilgisayarınızın yenileme hızından daha yüksek değişmiş olur ve PC’nizin bu problemle başa çıkması vakit alır.

Bu problemle daha fazla hareket gerektiren oyunlarda karşılaşacaksınız ve oyun büyük binalar, duvar, orman ya da ağaçlar gibi dikey imaj unsurlarına haiz oluyor. Belirli bir nesnedeki değişikliğin gayri muntazam modelini görerek ekranın yırtıldığını ayrım edeceksiniz.

Oyuncular temel olarak “Glitches (Oyun Hataları)” olarak adlandırdılar ve daha fazla Glitches, o oyunu oynama ruh halinizi mutlaka mahvedecek.

VSync’i Açmalı mıyım?

VSync nelerdir sorusunu açıkladıktan sonrasında öteki bir soru VSync’i hangi durumlarda açmalıyım.

Oyunlar yüksek kare hızına sahipken (en yüksek grafik kalitesi), dizüstü oyun bilgisayarınızın dikey görüntülerinize göre ayarlanması gerekmez.

Bu resme bakın ve sonrasında hangi durumda “VSync – ON” hususi durumunu etkinleştirmeniz icap ettiğini açıklayacağım.

VSync nedir? Açmalı mıyım? – VSync Açık/Kapalı

Vsync’i etkinleştirmek görüntülerin standardını düşürür, fakat oyunu kesintisiz bir halde oynayabilirsiniz ve aksaklıklar (ekran yırtılması) ruh halinizi bozarsa en iyi kararı verir, aksi halde dönem dışı bırakır!(Kadar basit)

Ekran Yırtılması Nasıl Düzeltilir?

Şimdi, VSync’in işi başlıyor, bunun bütün çabalama sürecini anlatmadan önce, bana bir şey söyleyebilir misin?

Video ayarı seçeneğinde bir oyun başlattığınızda benzersiz bir VSync ya da ‘Dikey senkronizasyon’ opsiyonu vardır.Evet, bahsetmiş olduğumuz VSync ile aynı.

Bilgisayarınızda bu opsiyonu etkinleştirdiğinizde, aşağıdaki gibi birkaç üstünlük elde edersiniz:

Öncelikle Grafik Kartı yardımı ile kare hızının çıktısında Monitörün yenileme hızına muayyen bir sınır koydu.Monitörünüzün kontrolünde olmayan yüksek FPS’yi görmezden gelmenize destek olacaktır.

Şimdi, VSync’in gerçekte yapmış olduğu şey, GPU’yu rastgele bir şey yapmaktan güvenliğini sağlamak veyalnızca monitör yeteri kadar elde edene ve monitör içinbaşka bir şey yapmasına izin verilmeyenekadar görüntülemesine izinvermektir.

Sayfa çevirme ve çift ​​arabelleğe alma 2 kombinasyonu ile, Şimdi VSync’i etkinleştirirseniz, artık Yırtılma gerçekleşmeyecektir.

Daha iyi idrak etmek için bu videoya da göz atabilirsiniz –

Eğer İngilizce ninz yok ise video seçeneklerinden altyazıyı açabilirsiniz. Otomatik çevir kısmından Türkçe dil seçeneğini seçerek daha iyi anlayabilirsiniz.

VSync Oyuncular İçin Yararlı Mı?

Şimdi burada büyük soru ortaya çıkıyor ve harbiden destek oluyor mu?Oyununuz şimdi daha iyi çalışıyor mu?

Çalışıp çalışmadığını denetlemek için şahsen aynı şeyi yapıyorum fakat mutlaka işe yarıyor.Bilgisayarından bıkmış, kararlı bir FPS sağlayamayan biriyseniz ve oyununuz defalarca gecikiyorsa, denemelisiniz.Her ne kadarbu ancak Ekran yırtılma çalışırve öteki bir şey.

Şimdi öteki oyun sorunlarınızın VSync vasıtası ile iyileşeceğini düşünmek için orada oturmayın.VSync ile parlaklığınızı ya da çözünürlüğünüzü iyileştiremeyeceksiniz.

VSync’e Sahip Olmanın Gereksinimleri Nelerdir?

Bu nedenle, bilhassa VSync için oldukça fazla şey satın almanıza gerek yok.Her türlü Monitör üstünde çalışmak suretiyle yapılmıştır.Ancak, onu doğru şekilde destekleyebilecek bir Grafik Kartına mutlaka ihtiyacınız var.

Piyasadaki son olarak bilgisayarlar VSync’i oldukça iyi destekliyor.Çok uzun bir süredirNvidia ve AMD, kullanıcılarına bu özellikleri bütün oyunlar için etkinleştirmelerini sağlıyor.

Ancak muayyen bir oyunda bu özelliği etkinleştirmek dilerseniz bunu da yapabilirsiniz.Sadece Ayarlar’a gidin ve oradan VSync’i etkinleştirin.

VSync kullanmanın rastgele bir dezavantajı var mı?

VSync,kare hızınızın ve yenileme hızınızın senkronizasyonuiçin yapılmıştır,böylece ekranda yırtılma meydana gelmez.Ancak, bütün süreç boyunca, tatbik kare hızınızı Yenileme hızında bir noktayı karşılayacak şekilde düşürür, böylelikle yırtılma olmaz.

Daha düşük kare hızı mutlaka bu kadar gecikerek oyununuzu etkileyecektir.Oyun olarak tek istediğim yüksek bir FPS ve senin de eminim.Bu nedenle, bu opsiyonu etkinleştirmek sizin için birtakım güzel olmayan oyun deneyimlerine yol açabilir.

Bu nedenle, rastgele bir hususi oyunu oynamayı seviyorsanız, VSync’i etkinleştirmemenizi öneri ederim, fakat bu bunun yanı sıra bilgisayarınıza da bağlıdır.Temelde bir oldukça insan asla rötar hissetmiyor ve bir oldukça da öyle.

Sonuç

Hepsini özetlemek gerekirse, iyi bir bütçeniz varsa, grafik kartınıza göre bir VSync kullanmaya gidebilirsiniz.Her şey yolunda giderse, sizin için Ekran Yırtılma olmayacak.

Bazen oyunların çoğunda çalışmaz, bu yüzden onu çevirmenizi öneririz.

Bu makaleyi faydalı bulup bulmadığınızı Yorum bölümünde bana söyleyin.VSync’in alternatifleri ile ilgili bir makaleye ihtiyacınız var mı?Bilmemize izin ver.

VSync Hakkında Sık Sorulan Sorular

1. VSync buna kıymet mi değil mi?

Kullanımlar monitörünüze uygunsa ve her şey yolunda giderse, bu mükemmel ve en sevdiğiniz oyunu oynarken ekranınızın yırtılmasından bıktıysanız ya da bıktıysanız, Oyun Ayarlarından VSync’i etkinleştirin.

2. VSync niçin bu kadar kötü?

VSync, Monitörünüzle aynı hızda gitmek için yenileme hızını ve Kare hızını senkronize edin.Dolayısıyla, kare hızınız yüksekse düşebilir ve Fare gecikmesine, sistem gecikmesine niçin olarak oyununuzu daha da etkileyecektir.

3. VSync FPS’yi artırabilir mi?

Hayır, VSync’in tek işi monitör yırtılmanızı iyileştirmek ve FPS’yi çoğaltmak değil.Fakat!Fakat!Fakat!FPS’niz Monitör yenileme hızından yüksekse, FPS’nizi daha da düşürür.

FPS’nizi artırmanın yollarını mı arıyorsunuz?Cevabınız evet ise, bir yorum bölümünde bizlere bildirin ya da sorununuzun çözümünü 24 saat içerisinde size ulaştırma lafı verdiğimiz whatsapp’ta bizi takip edin.

4. VSync’i Açmalı mıyım?

Ekran yırtılması gibi sorunlarla karşılaşıyorsanız, vsync hususi durumunu etkinleştirmelisiniz, fakat farenizin de uzun süre kalmasına yol açabilir fakat denemeniz% 100 değerindedir.

Lütfen bu yazının size destek olup olmadığını yorum bölümünde bizlere bildirin.