Vücud Yağlarını Yakmaya Yardımcı 30 Besin

Zayıflamak istiyorsanız, yağ yakmaya destek bu gıdaları sofranızda bulundurmanızda yarar var. Kilo vermek için formül aslında basit: aldığınız kalori miktarından daha fazlasını yakmak! Ancak bu denklemi desteklemek için yardım alabileceğiniz birtakım süper yiyecekler de yok değil. 

Neler Okuyacaksınız? →

İşte Yağ Yakımına Yardımcı 30 Besin

Vücud Yağlarını Yakmaya Yardımcı 30 Besin

Tatlı Patates : Güçlü bir antioksidan olan beta-keraton kaynaklarındandır ve yağ depolanmasıyla savaşır.

Yumurta : Yıllarca yüksek kolesterolün müsebbibi diye düşünerek uzak durduğumuz yumurta aklandı, günde bir kaç yumurtanın bir ziyanı olmadığı ortaya çıktı. Yüksek protein kıymeti vasıtası ile yağ yakımına destek olurken, ihtiva etmiş olduğu B12 vitamini vasıtası ile de yağ yıkımını hızlandırıyor.

Yağlı Balıklar : Somon gibi yağlı balıklar omega 3 yönünden en varlıklı besinler arasında. Omega 3 ise yağ yakmak isteyenler için reel bir dost. Sofranızda kesinlikle bulunmalı.

Greyfurt : Metabolizmayı hızlandıran, insülin seviyesini dengeleyen ve iştahı kesen greyfurt bu özellikleriyle diyet yapanların en oldukça tercih edilen meyvas olmaya aday.

Yulaf : Liften varlıklı yulaf, tokluk hissini uzattığı ve kolestorolle savaştığı için baş tacımız. Tabii şekerli olan versiyonlarından değil, tamamiyle tabii ve katkı maddesi içermeyenlerinden bahsediyoruz.

Zeytinyağı : Doymamış yağ payı yüksek zeytinyağı, yağ yakmaya ve ani açlık krizlerini önlemeye destek oluyor.

Fıstık Ezmesi : Günde en oldukça 3 kaşık yendiği takdirde yağ yakmanıza destek olacak muazzam bir besin. Tabii şekersiz olmak kaydıyla.

Badem ve öteki kuru yemişler : Badem, fındık, ceviz gibi kuru yemişler iştahınızı kapatmaya destek olacak. Ama günde bir avuçtan daha fazla tüketmemeye çalışın!

Fasulye ve öteki bakliyat : Düşük kalorili, yüksek lifli, yüksek proteinli olmaları sebebiyle, bakliyat yağ yakan besinlerin başını çekiyor.

Ispanak ve öteki yeşil sebzeler : Bakliyata benzer bir şekilde, yeşil sebzeler de düşük kalorili ve lif yönünden varlıklı besinler. Dostunuz olacak yeşillikler arasında brokoli, marul, roka, tere de yer alıyor.

Süt ürünleri : Yağ yakan bir madde olan kalsiyumdan en varlıklı besinler süt ve süt ürünleri. Çok yağlı olmayan cinsleri bolca tüketilebilir.

Hindi, tavuk ve aynısı yağsız etler : Proteini sindirmek karbonhidratları sindirmekten daha fazla enerji gerektirdiği için, proteinler otomatik olarak daha fazla yağ yakan besinler sınıfına giriyor! Üstelik proteinler daha uzun süre tokluk hissi sağlıyor.

İşlenmemiş tahıllar : Tam tahıllı mamüller insülin seviyenizi dengede tutarak yağların depolanmasına mani olurlar. Ancak tam tahıllı olarak tanıtılan ve içerisinde yüksek miktarda şeker olan (kahvaltılık gevrekler gibi) ürünlerden aynı faydayı alamayacağınızı söylemeliyiz.

Meyva : Meyvalarda yüksek miktarda fruktoz bulunur, bu da kilo kaybını zorlaştırabilir. Ancak sindirimleri için masrafınız ihtiyaç duyulan kalori, kendi içerdikleri kaloriden fazla olan birtakım meyvaları yemenizde hiçbir mahzur yok! Mesela elma, kayısı, şeftali ve armut.

Hindistan cevizi yağı : İçinde bulunan orta zincirli trigliserit, vücudumuzun depolamak yerine enerji için kullanmayı tercih etmiş olduğu bir yağ cinsidir, bu da kilo almanıza mani olabilir. Genel olarak zeytinyağından şaşmayın, fakat bazen bir değiştirmek istediğinizde hindistan cevizi yağını öneri ederiz!

Ahududu ve öteki kırmızı meyvalar : Kırmızı meyvalar içerdikleri lifler ve pektin vasıtası ile uzun süre tokluk hissi sağlarlar. Ancak yüksek miktarda şeker de içerikleri için günde bir avuçtan fazla yememek gerekiyor.

Yeşil çay : Yeşil çayda bulunan kateçin maddesi yağ yakımını kolaylaştırıyor, metabolizmayı hızlandırıyor, ve karaciğerin yağ yakma hızını da arttırıyor. Tek yapmanız ihtiyaç duyulan günde 4-6 bardan arası yeşil çay içmek!

Sirke : Sirkenin faydaları, hem metabolizmayı hızlandırmak hem de kan şekerini dengeleyerek yağ depolanmasını engellemek şeklinde ortaya çıkıyor.

Kahve : Kafein metabolizmayı hızlandırıcı etkiye sahip, yalnız kilo vermek istiyorsanız kremalı, sütlü, şekerli kahvelerden uzak durmanız şart!

Mercimek : Demirden varlıklı mercimek ailesi metabolizmayı hızlandırıcı etkiye sahip.

Acı biber : Acı biberde bulunan ve yanma hissine neden olan capsaicin isimli madde, bedenin daha fazla kalori yakmasına destek oluyor.

Brüksel lahanası : Brüksel lahanası, brokoli, karnıbahar ve lahana gibi sebzeler yağ yakan enzimleri açığa çıkaran sulforafen isimli bir madde içeriyorlar.

Chia tohumları : Nane ailesinden gelen ve kendine özgü bir tadı bulunmayan Chia tohumlarının yararları saymakla bitmiyor. Lif, protein, magnezyum ve Omega-3 yağlarından varlıklı olan bu mucize bitkinin tohumları metabolizmayı hızlandırıyor ve bedenin yağ yakmasını elde eden hormonlardan glukagonun salgılanmasını sağlıyor.

İstiridye : Kalorisi düşük ve iştah kapatmaya yardım eden çinkodan zengin. Bu listedeki gıdalardan minimum tüketecekleriniz arasında büyük ihtimalle fakat gene de bilmekte yarar var!

Tarçın : Tarçın, insülin dengesini elde eden olağanüstü gıdalardan bir tanesi.

Sarımsak : Sarımsağın kuvvetli bir antioksidan olduğu malumunuz. Sayısız yararlarından biri vücuttaki kortizol seviyesini düşürmek (kortizol, yediklerinizin karın bölgesinde yağ olarak depolanmasına neden olan bir hormon).

Kırmızı şarap : Üzüm kabuğunda bulunan resveratrol isimli bir antioksidan, yağ hücrelerinin büyümesini engellemeye destek oluyor. Ancak üzüm yiyecek değil de şarap içmek için bir bahaneye ihtiyacınız varsa, kırmızı şarapta bulunan kalsiyum piruvat maddesi, yağ hücrelerinin daha fazla enerji masrafını sağlıyor.

Karpuz : Karpuz, ihtiva etmiş olduğu yüksek miktarda su nedeniyle tokluk hissi verecek ve daha fazla yemenizi engelleyecektir.

Su : Büyük bir bardak su içmek metabolizmanızı %30 oranında hızlandırmaya destek olur! Kilo vermek istiyorsanız günde minimum 2 litre su içmelisiniz. Su, açlıkla karıştırabileceğiniz susuzluk hissini de ortadan kaldırarak yeme isteğinizin geçmesini de sağlayacaktır.

Vücutta kas yapma konusu ile ilgili yararlı 10 gıda isimli makalemizede buradan ulaşabilirsiniz.