Yaygın Eğitim Faaliyeti Nedir?

Yaygın Eğitim Faaliyeti Nedir?

Örgün eğitim; muayyen bir vakit çerçevesinde, muayyen bir mekanda sürdürülen, tarihi belli olan bir eğitim biçimidir. Örgün eğitim, okullarda ya da okul niteliği taşıyan yerlerde yürütülmekle birlikte; öğrencilere geniş bilgiler edinme imkanı da sağlamaktadır. Yaygın eğitim faaliyeti ise örgün eğitimden ayrılan yönlerinin yanı sıra; bazen örgün eğitimin yanısıra da düzenlenebilmektedir. Örgün eğitim; sırayla okul öncesi öğretimden başlayarak bütün okul kurumlarını kapsamaktadır. Örgün öğretimde birbirini takip eden sıralar önemliyken yaygın öğretimde bu şekilde bir zorunluluk bulunmamaktadır.

Eğitim Nedir?

Eğitim; bir kişinin yeteneklerini, üyesi bulunmuş olduğu ülkenin eğitim felsefesini de göz önünde bulundurarak muayyen gaye doğrultusunda geliştirmesidir.

  • Eğitim, kişilere bilgiler kazandırırken bunun yanı sıra davranışlarını da toplumun beklentilerini göz ardı etmeyecek biçimde iyileştirmektedir.
  • Eğitim vasıtası ile zihin gelişim, bedensel gelişim ve romantik gelişim sağlanmaktadır.
  • Eğitim, kişilerin kültürlenme seviyesini de büyük ölçüde artırmaktadır.
  • Eğitim vasıtası ile kişilerin topluma ayak uydurması ve toplumu benimseyerek ülkenin refah seviyesine katkıda bulunmaları olası olmaktadır.
  • Eğitimin alt dalları içinde örgün ve yaygın eğitim yer almaktadır.

Örgün Eğitim Faaliyeti Nedir?

Örgün eğitim faaliyeti; dizgesel olmasının yanı sıra muayyen bir plan, uygulama dahilinde gerçekleşen eğitim faaliyetidir.

  • Örgün eğitim faaliyeti, aşama kademe yürütülmektedir.
  • Örgün eğitim faaliyetinin muhtelif amaçları bulunmaktadır. Örgün eğitim faaliyetinin amaçlarından birisi de istendik yönde yapılan davranış değişikliğidir.
  • Örgün eğitim faaliyeti yoluyla, öğrencilere imtihan yapılmakta ve başarı durumlarına göre notlar verilmektedir.
  • Örgün eğitim faaliyetinde vakit ve mekan kısıtlaması bulunmasından kaynaklı kimi durumlarda sorunlarla karşılaşılabilmektedir.

Yaygın Eğitim Faaliyeti Nedir?

Yaygın eğitim faaliyeti; katılımcının daha fazla ilgi, arzu ve gereksinimlerini göz önünde bulunduran, öbek çalışmasına ve karşılıklı malumat aktarımına ehemmiyet veren bir eğitim faaliyetidir.

  • Yaygın eğitim faaliyetinde, muayyen bir yaş sınırı bulunmamaktadır.
  • Yaygın eğitim faaliyetinde, katılımcılar da sürece dahil edilir. Öğrenim süreci içerisinde; rastgele bir problem ile karşılaşılırsa katılımcılar ile eğitimi veren kişi, soruna beraber çözüm aramaktadırlar.
  • Yaygın eğitim faaliyeti mutlaka zorunluluğa dayanmamaktadır, tamamiyle gönüllülük esaslıdır.
  • Yaygın eğitim faaliyeti, sosyal ve kültürel gelişime katkı sağlamaktadır.
  • Yaygın eğitim faaliyeti, öğrenen merkezli olduğundan bireysel farklılıklara ehemmiyet verilmektedir.
  • Yaygın eğitim faaliyetinde, hoşgörünün çoğaltılmasına ve öbek içindeki iletişim becerilerinin iyileştirilmesine de çalışılmaktadır.

Yaygın Eğitim Faaliyetinden Kimler Yararlanabilmektedir?

Yaygın eğitim faaliyetinden yararlananlar, daha ilkin almakta olduğu eğitimi yarıda kesmiş olan kişilerdir. Bunun yanı sıra, örgün eğitim kurumlarından birisine halen devam etmekte olunmasına rağmen, mesleki gelişim sağlamak isteyen kişiler de yaygın eğitim faaliyetine başvurabilmektedirler.

Yaygın eğitim faaliyetinden yararlanan bir öteki kişiler ise; örgün eğitim olanaklarından daha ilkin asla yararlanma fırsatı yakalayamamış olan kimselerdir. Bu kişilere, okuma ve yazma bilmeyen yaşlılar misal verilebilir.

Yaygın Eğitim Faaliyeti Nedir? isimli yazımızın burada sonuna gelmiş bulunmaktayız. Yazımızı beğendiyseniz ve bu tür içeriklerin devamını bekliyorsanız sitemizi ivedilikle takip etmeyi sakın unutmayın.

Edebiyat Tarihten Nasıl Yararlanır? isimli makalemize geçmek için buraya tıklayın.